Stinkdier

Meer Zoo caresheet Stinkdier

stinkdier.jpg

Wetenschappelijke naam: Mephitis mephitis.
Nederlandse naam: Gestreept stinkdier.
Land van herkomst: Canada, USA, Noord-Mexico.
Grootte: Lichaamslengte:40-50 cm, staartlengte:17-30 cm.
Leeftijd: 6 tot 10 jaar
Gewicht: 2-5 kg. 

Kleur man: Standaard is de kleur van stinkdieren zwart/wit, maar er zijn diverse kleurslagen bekend zoals bruin/wit en wit.

Kleur vrouw: Standaard is de kleur van stinkdieren zwart/wit, maar er zijn diverse kleurslagen bekend zoals bruin/wit en wit.

Hallo! Kom maar niet te dicht bij mij! Ik ben een Mephitis mephitis oftewel het stinkdier. Ik ben zwart met een grote witte streep op mijn rug. Ik kom uit Noord Amerika en het noorden van Mexico. Ik word zwanger rond februari en maart en draag de kinderen 60 tot 70 dagen in mijn buik. Daarna worden er 4 tot 10 jongen geboren die ik 6 weken zoog. Ik ben een omnivoor en ben dus gek op alles. Ik vind groente lekker, maar ook insecten en fruit vind ik heerlijk!

Geluid en communicatie

Stinkdieren zijn vrij passieve dieren, die het liefst conflicten uit de weg gaan. Hun duidelijke uiterlijke kenmerken schrikken andere dieren meestal voldoende af. Voelt een stinkdier zich toch bedreigd dan stampt hij met zijn voorpoten op de grond. Helpt dat niet dan buigt hij zich in een U-vorm, zo dat zijn achterwerk naast zijn kop komt. In het uiterste geval sprayt het stinkdier een erg stinkende vloeistof uit zijn anale geurklieren. Stinkdieren kunnen goed en ver mikken, en als een tegenstander de vloeistof in de ogen krijgt is hij tijdelijk blind. De stank is op grote afstand te ruiken en blijft wekenlang hangen.
Meestal zijn stinkdieren zwijgzaam, maar ze kunnen een reeks van geluiden maken, zoals kirren, knorren, piepen, grommen en smakken. Geluiden zijn meestal een afspiegeling van hoe het stinkdier zich voelt. Jonge dieren maken meer geluid dan volwassen dieren.
 
Territorium en verblijfplaats
Stinkdieren leven bij voorkeur alleen, maar hebben niet echt een territorium dat verdedigd wordt. Er is meer sprake van een leefgebied. Dat is gemiddeld zo’n 7 km2 groot, hoewel stinkdieren per nacht meestal niet veel meer dan 1,5 km af leggen. De verspreidingsdichtheid kan erg variëren en is vooral afhankelijk van de voedselsituatie en de aanwezige dekking.
Bij voorkeur nemen stinkdieren bestaande holen over van andere dieren, maar als het moet kunnen ze er ook zelf een graven. Ook holle boomstammen, een stapel rotsblokken of verlaten gebouwen kunnen dienst doen. In de zomer worden meest bovengrondse verblijfplaatsen gebruikt, in de winter meer ondergrondse. In koude periodes wordt weinig van verblijfplaats gewisseld. Stinkdieren gaan niet in winterslaap, maar worden wel aanzienlijk minder actief in de winter en teren op hun vetreserve. Hoewel ze over het algemeen solitair leven slapen regelmatig meerdere vrouwtjes samen in een hol, soms vergezeld van een mannetje. Deze verblijfplaats wordt wel door het mannetje verdedigd tegen andere mannetjes.

 mephitis juvenile poster