Wasbeerhond / Marterhond

Meer Zoo caresheet Wasbeerhond / Marterhond
wasbeerhond3.jpg
wasbeerhond2.jpg
Wetenschappelijke naam: Nyctereutes procyonoides.
Nederlandse naam: Wasbeerhond.
Land van herkomst: Oost-Siberië, Japan.
Grootte: 50-60 cm, staart 15-20 cm, schouderhoogte 18-22 cm.
Gewicht:6-9 kg.
Leeftijd:10 tot 15 jaar.
Kleur man en vrouw: Lange grijs- tot geelbruine vacht met zwarte haarpunten en zwart 'wasbeermasker', slanke donkere poten. Onder de lange soms licht-donker gestreepte haren ontwikkelt zich in oktober tot december een dikke donsvacht. Omdat de hond dan ook meer eet om zich op de winter voor te bereiden, lijkt hij in die maanden twee keer zo dik te worden. Ook witte kleur is bekend.

Hallo! Wie ben jij? Ik ben Nyctereutes procyonoides, maar ik word ook wel Wasbeerhond genoemd.

Ik kom uit Oost-Syberië en Japan. Ik ben in vele kleuren te vinden, maar meestal zie je mij in het bruin met zwart. Rond februari en maart ga ik paren waarna ik 60 dagen kinderen in mijn buik draag. Ik krijg meestal 5 tot 8 jongen, maar heel soms krijg ik er wel 19. Ik ben een echte alleseter dus ik eet alles wat op mijn pad komt! Als er gevaar is dan maken wij een snuivend, knorrend geluid.

Kenmerken

Een volwassen dier wordt 50 tot 55 centimeter lang en de staart is ongeveer 15 centimeter lang. Wasbeerhonden hebben een geelachtig bruine grondkleur. Op de kop zijn de dieren zwart met wit, de poten zijn donker evenals een deel van de staart. De wasbeerhond heeft een zwart masker rond zijn ogen. 's Winters krijgt de wasbeerhond een dikkere vacht en een vetlaag, waardoor hij er ronder uitziet dan in de zomer. Tussen september en november begint de ondervacht te groeien, in mei en juni wordt hij vervangen door een dunnere zomervacht.

De wasbeerhond lijkt veel op de (onverwante) wasbeer, en kan makkelijk met dit dier verward worden. Met name de kop, met het opvallende donkere gezichtsmasker, doet sterk aan een wasbeer denken. De wasbeerhond is groter dan de wasbeer, met een kortere, egaal gekleurde staart en heeft kortere oren.

Uiterlijk

De wasbeerhond is een hondachtige met korte poten en een gedrongen lijf, ongeveer zo groot als een vos. Heel herkenbaar is de zwart-witte tekening op de brede kop en de bakkebaarden. De wasbeerhond heeft een beige-bruinachtige langharige vacht met zwarte vlekken op de rug en flanken. Zijn poten en buik zijn donkerbruin. De staart is vol, eenkleurig donker en vertoont geen ringen (zoals die van de wasbeer). De wasbeerhond heeft donkere vlekken rond de ogen, witgele wangen en wenkbrauwstrepen en donkerbruin gerande oren.

Kweek 2005: Ondanks dat ze nog geen jaar oud waren werden er toch 7 pups geboren. Hiervan waren er 5 mannen en twee vrouwen. Van de 7 pups waren er 5 wildkleur en twee witten.
wasbeerhonden2005_pups2.jpg    wasbeerhonden2005_pups1.jpg
Kweek 2006: Ook dit jaar waren er weer pups. Het waren er 13 stuks. Zo een groot nest komt zelden voor en het was dus een grote verbazing dat het er zoveel waren en allemaal in goede gezondheid. Van de 13 pups waren er 7 vrouwen (2 witte) en 6 mannen (1 wit). Er waren 10 pups in de wildkleur en 3 in de witte kleur. 
wbhond_2006.jpg   wbhond_2006_2.jpg