Mozambique tilapia

MeerZoo caresheet Mozambique Tilapia
 tilapia mozamb
Wetenschappelijke naam: Oreochromis mossambicus
Nederlandse naam: Mozambique tilapia (De Natalbaars of Rode tilapia)
Land van herkomst: Afrika
Grootte: Inclusief staart 30 tot 39 cm
Leeftijd: 5 tot 10 jaar. De hoogst geregistreerde leeftijd is 11 jaar.

Hallo! Ik ben Oreochromis mossambicus maar je mag mij ook wel Mozambique Tilapia of Natalbaars noemen. Ik kom uit Afrika, ik kan wel 39 centimeter lang en 1,1 kilo zwaar worden, ik word ongeveer 5 tot 10 jaar oud, best wel lang toch!? Een vrouwtje houdt haar eitjes in haar mond, dit is lekker warm en veilig. We zijn dol op algen, plantenmateriaal, kleine ongewervelende dieren en visjes!

Omschrijving: 

De Natalbaars of Rode tilapia is een straalvinnige vis uit de familie van cichliden (Cichlidae), orde baarsachtigen (Perciformes), die voorkomt in Afrika. De Natalbaars kan maximaal 39 centimeter lang en 1130 gram zwaar worden. De vis heeft één rugvin en één aarsvin. Er zijn 15 - 17 stekels en 10 vinstralen in de rugvin en 3 stekels en 7 vinstralen in de aarsvin. Ze hebben een saaie groenachtige of geelachtige kleur. De Natalbaars heeft verschillende benamingen. In Columbia staat die bekend als Zwarte tilapia en als Blauwe kurper in Zuid-Afrika. Grootte en kleur kunnen variëren in gevangenschap. Het wordt maximaal 11 jaar oud. Het is een opmerkelijk robuust en vruchtbare vis, gemakkelijk aan te passen aan de omgeving, voedselbronnen en het fokken onder suboptimale omstandigheden. Het verdraagt ​​ook brak water en overleeft temperaturen onder 10 °C en boven 38 °C. Water van een aanhoudende temperatuur van 55 °C is dodelijk voor de Mozambique tilapia.

Leefwijze: 

Het is een zout- en brakwatervis die voorkomt in tropische wateren. De soort is voornamelijk te vinden in meren en ondiepe wateren op een diepte van maximaal 10 meter. De Mozambique tilapia is inheems in kustgebieden en de benedenloop van de rivieren in het zuiden van Afrika. In het land van herkomst wordt de vis bedreigd door de concurrentie, de invasieve Nijl tilapia.

Voedsel:

Mozambique tilapia zijn alleseters. Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit planten. Ze eten ook ongewervelden, kleine visjes, maar ook algen tot gewortelde planten. Dit brede dieet helpt de soort overleven op verschillende locaties.

Voortplanting:

Tijdens het paringsproces graven de mannetjes een nest waarin een vrouwtje haar eieren kan leggen. Nadat de eieren worden gelegd, wordt door de man de eieren bevrucht. Dan slaat het vrouwtje de eitjes in haar mond op, totdat de jongen uitkomen; deze handeling wordt ‘mondbroeden’ genoemd. Dominante mannetjes bouwen vaak grotere nesten voor hun vrouwtjes. Tijdens het paringsproces worden akoestische geluiden gemaakt door de mannetjes om vrouwtjes aan te trekken. Studies hebben aangetoond dat vrouwen zich aangetrokken voelen tot dominante mannetjes die lagere piek frequenties hebben met een hogere hartslag. Aan het eind van de paring bewaken mannetjes het nest, terwijl vrouwtjes zowel de eieren en het sperma in hun mond hebben. 

Ouderlijke zorg:

Het vrouwtje zorgt goed voor haar jongen in de mond, al haar energie en vetten gaat naar haar jongen toe. Ze vertonen dus een langere periode ouderzorg voor hun jongen, hierdoor denken ze dat er sociale banden ontstaan.

Relatie tot de mens:

De natalbaars is voor de visserij van groot commercieel belang. Bovendien wordt er op de vis gejaagd in de hengelsport. De soort wordt tevens gevangen voor commerciële aquaria. Voor de mens is de Natalbaarspotentieel niet schadelijk. 

Invasiviteit:

De Mozambique tilapia is een invasieve soort in vele delen van de wereld, hiermee wordt bedoeld dat ze de omgeving verstoren of vernielen. Het is door de Invasive Species Specialist Group (ISSG) genomineerd als één van de 100 slechtste invasieve soorten in de wereld. Het kan inheemse vispopulaties schaden door het voedsel op te eten en broedplaatsen in te nemen. In Hawaï wordt de gestreepte zeebarbeel Mugil cephalus bedreigd als gevolg van de introductie van deze soort. Mozambique tilapia kan ook verantwoordelijk zijn voor de daling van de woestijn pupfish, ofwel Cyprinodon macularius, in de Californië Salton Sea.

Hybridisatie:

Zoals met de meeste tilapiasoorten, hebben Mozambique tilapia een hoge potentie voor hybridisatie. Dit betekent een kruising tussen twee soorten of rassen. Ze worden vaak gekruist met andere tilapiasoorten in de aquacultuur, omdat de rasechte Mozambique tilapia langzaam groeien en de lichaamgrootte niet geschikt is om mooie stukjes filet van te snijden. Ook kunnen hybriden tussen bepaalde oudercombinaties (zoals tussen Mozambique en Wami tilapia) resulteren in nakomelingen die geheel of overwegend mannelijk zijn. Mannelijke tilapia hebben de voorkeur in de aquacultuur, omdat ze sneller groeien en ze hebben een meer lichamelijke omvang dan vrouwen. De "Florida Red" tilapia is een populaire commerciële hybride van Mozambique en Blauwe tilapia.

Sociale structuur:

Mozambique tilapia reizen vaak in groepen, waar een dominantiehiërarchie wordt gehouden. Functies binnen de hiërarchie bestaan uit territorialiteit, paringsgedrag, nestgrootte, agressie en de productie van hormonen. Op het gebied van de sociale structuur zijn de Mozambique tilapia mannetjes vaak in hetzelfde gebied en reizen de vrouwtjes tussen de mannetjes in. Sociale hiërarchieën ontwikkelen vaak door concurrentie voor beperkte middelen zoals voedsel, gebieden, of partners. Tijdens het broedseizoen verzamelen mannetjes rond een bepaald grondgebied in ondiep water. Hier zwemmen de vrouwtjes omheen zodat zij bij voorkeur hun partners kiezen. 

Communicatie en agressie:

De urine werkt als communicatiemiddel tussen de individuen. In de urine zitten hormonen en feromonen wat invloed heeft op het gedrag en fysiologie van het andere geslacht. Dominante mannetjes signaleren vrouwtjes door het gebruik van een urine. Verdere studies hebben uitgevonden dat vrouwen reageren op de verhouding van chemische stoffen in de urine. De vrouwtjes maken onderscheid tussen de hiërarchische positie en dominantie versus ondergeschikte mannetjes door middel van chemische stoffen in de urine.

Gebruik in de aquacultuur (hobby):

Mozambique tilapia zijn winterharde individuen die gemakkelijk op te voeden en te kweken zijn, wat ze een goede hobbyvis maakt. Ze hebben een licht wit vlees, dat aantrekkelijk is voor consumenten. Deze soort vormt ongeveer 4% van de totale productie van de tilapia aquacultuur wereldwijd, maar er is vaker gehybridiseerd met andere soorten tilapia. Tilapia zijn zeer gevoelig voor ziekten zoals de wervelende ziekte, dit is een ernstige schimmel die de interne organen aantast.

Steun

dierenlot

Bezoekers

We hebben 63 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van