Bosfazant blauw

 

MeerZoo caresheet  Bosfazant blauw

Meerzoo-Fazanten-DSC 0052-AF.JPG-KLEINER FORMAAT

Wetenschappelijke naam: Phasianus colchicus

Familie: Patrijzen, kwartels, fazanten en bondgenoten (Phasianidae)

Nederlandse naam:

Bosfazant (echte of edelfazanten)

Land van herkomst: Van oorsprong uit Oost-China. De Fazant is in Europa op grote schaal geïntroduceerd als een game vogel (voor de jacht).

Grootte: 
Mannetjes: 75 tot 89 cm groot waarvan de staart 35 tot 45 cm is.
Vrouwtjes: 53 tot 62 cm groot waarvan de staart 20 tot 25 cm is.
De spanwijdte is 70 tot 90 cm.

Leeftijd:  ca. 10 jaar

Gewicht man:1000 tot 2000 gram
Gewicht vrouw: 1500 gram

Herkenning man: Er zijn vele kleurenvormen van de algemene Fazant, variërend in kleur van bijna wit tot bijna zwart in sommige melanistische voorbeelden. Deze zijn te wijten aan het fokken in gevangenschap en de kruising tussen de ondersoorten en met de green pheasant. Het mannetje is onmiskenbaar met zijn roodachtige veren, glanzend groene kop en extravagant lange staart.

Herkenning vrouw: De vrouwtjes zijn veel minder opvallend gekleurd. Zij zijn hoofdzakelijk bruin met een gevlekt patroon. De reden daarvoor is dat het vrouwtje tijdens het broeden op haar nest verstopt tussen struiken of hoog gras niet mag opvallen, want de fazant heeft veel vijanden die dol zijn op fazant of op de eieren van de fazant. Katten, honden, vossen, bunzingen of grote roofvogels zoals de havik, eten fazanten, terwijl andere grote vogels zoals kraaiachtigen en reigers de eieren of kuikens van de fazant opeten.

Hé daar! Ik ben de Phasianus colchicus, maar omdat je zo lief kijkt mag je me ook de bosfazant noemen. 
Ik kom uit Oost-China en ben in Europa op grote schaal binnengehaald om een hele enge reden: er wordt op mij gejaagd. Brrr. Ik ben 53 tot 89 cm hoog en weeg ongeveer 1 tot 2 kilo. Ik kan ongeveer 10 jaar oud worden. Ik ben in vele kleuren te vinden. Zo ben ik er in wildkleur, bronskleur, blauwkleur en nog wat andere kleuren. Ik hou van bessen, zaden, kruiden, bamboe, insecten, wormen en nog veel meer. Heel af en toe eet ik nog wel eens een klein knaagdiertje of een reptiel. Begin april leg ik mijn eieren in een diep kuiltje. Ik kan ongeveer 16 eieren per keer leggen en 22 tot 27 dagen later heb ik al mijn kuikens rondlopen. Eerst blijven de kuikentjes onder de vleugels van hun moeder. Na 12 dagen zijn de kuikentjes sterk genoeg om zelf te kunnen fladderen, maar hun moeder blijft ze dan nog wel beschermen. Wij communiceren door een metaalachtige serie rauwe kreten. De roep van de fazanthaan is vooral in de maanden april en mei te horen, daarna zijn ze minder luidruchtig.  

Wist je dat...
We wel 30 ondersoorten hebben? Dat betekent dat er 30 soorten zijn die op ons lijken.
image 2017 11 13 1download 13

 

Steun

dierenlot

Bezoekers

We hebben 131 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van