Bosfazant brons

Meer zoo caresheet  Bosfazant brons

Patrijs zilver- DSC 0657.JPG-KLEINER FORMAAT

Wetenschappelijke naam: Phasianus Colchicus .
Familie: Patrijzen, Kwartels, Fazanten en bondgenoten (Phasianidae).
Nederlandse naam:
Bosfazant (Echte of edelfazanten).
Land van herkomst:  Van oorsprong uit Oost-China. De Fazant is in Europa op grote schaal geïntroduceerd als een game vogel (voor de jacht).
Grootte: Mannetjes: 75-89 cm groot waarvan de staart 35-45 cm is.

Vrouwtjes: 53-62 cm groot waavan de staart 20-25 cm is.

De spanwijdte is 70-90 cm.

Leeftijd:tot een jaar of 10 is niet ongewoon.

Gewicht man:1000 tot 2000 gram.

Gewicht vrouw: Zijn lichter in gewicht tot 1500 gram.

Kleur man: Er zijn vele kleuren vormen van de mannelijke gemeenschappelijk Fazant, variërend in kleur van bijna wit tot bijna zwart in sommige melanistische voorbeelden. Deze zijn te wijten aan het fokken in gevangenschap en de kruising tussen de ondersoorten en met de Green Pheasant, versterkt door het voortdurend vrijkomen van de voorraad van verschillende bronnen in het wild. Het mannetje is onmiskenbaar met zijn roodachtige veren, glanzend groene kop en extravagant lange staart.

Kleur vrouw:  De vrouwtjes zijn veel minder opvallender gekleurd. Hoofdzakelijk bruin met een gevlekt patroon. De reden daarvoor is dat het vrouwtje tijdens het broeden op haar nest verstopt tussen struiken of hoog gras niet op mag vallen, want de fazant heeft veel vijanden die dol zijn op een fazant of op de eieren van de fazant. Katten, honden, vossen, bunzingen of grote roofvogels zoals de havik eten fazanten, terwijl andere grote vogels zoals kraaiachtigen en reigers de eieren of kuikens van de fazant opeten.

Hee daar! Ik ben de Phasianus Colchicus, maar omdat je zo lief kijkt mag je me ook de Bosfazant noemen.

Ik kom uit Oost-China en ben in Europa op grote schaal binnengehaald om een hele enge reden, er wordt op mij gejaagd. Brrr. Ik ben 53 tot 89 cm hoog en weeg ongeveer 1 tot 2 kilo. Ik kan ongeveer 10 jaar oud worden. Ik ben ik vele kleuren te vinden, zo ben ik er in wildkleur, bronskleur, blauwkleur en nog wat andere kleuren. Ik hou van bessen, zaden, kruiden, bamboe, insecten, wormen en nog veel meer. Heel af en toe eet ik nog wel eens een klein knaagdiertje of een reptiel. Begin april leg ik mijn eieren in een diep kuiltje. Ik kan ongeveer 16 eieren per keer leggen en 22 tot 27 dagen later heb ik al mijn kuikens rondlopen. Eerst blijven de kuikentjes onder de vleugels van hun moeder, na 12 dagen zijn de kuikentjes sterk genoeg om zelf te kunnen fladderen, maar hun moeder blijft ze dan nog wel beschermen. Wij communiceren door een metaalachtige serie rauwe kreten. De roep van de fazanthaan is vooral in de maanden april en mei te horen, daarna zijn ze minder luidruchtig.

Patrijs zilver-DSC 0668.JPG-KLEINER FORMAAT