Europese patrijs blauw

MeerZoo caresheet Europese patrijs blauw

europese-patrijs-grijs

Wetenschappelijke naam: Perdix perdix
Nederlandse naam: Europese patrijs blauw
Land van herkomst: De patrijs is een standvogel die in het overgrote deel van Europa voorkomt, waaronder Nederland, België en Duitsland. Uitzonderingen zijn het Iberisch Schiereiland. Tevens komt deze patrijs voor in het zuiden van Canada en het noorden van Amerika. Ook in vele andere landen van de wereld komen ze voor. Ze zijn daar uitgezet voor de jacht, maar zijn in deze landen als inheemse dieren aangemerkt.
Grootte: Lengte ca. 30 cm. Ze zijn een middelgrote levendige vogel met een gedrongen bouw en ronde lichaamsvormen en middelhoog gesteld. Met een spanwijdte van 45 tot 48 cm.
Gewicht: 300 tot 500 gram
Leeftijd:tot 7 jaar

Kleur man:  De poten zijn grijs, de kop is blauw/grijs, evenals de keel. Mannetjes hebben een lichtere buikvlek in de vorm van een hoefijzer.

Kleur vrouw: De poten zijn grijs, de kop is blauw/grijs, evenals de keel. De vrouwtjes hebben een kleinere vlek of soms geen vlek. De jonge dieren hebben geen vlek (zie ook foto links boven).

Hallo! Jij wilt zeker wel weten wat ik ben? Ik ben een Perdix perdix, oftewel een Europese patrijs. Ik ben een staande vogel die in het grootste gedeelte van Europa voorkomt. Ik ben een kleine vogel van ongeveer 30 cm hoog. Ik kan maar 7 jaar oud worden. Ik ben vaak bruin van kleur, maar ik kom in nog vele andere kleuren voor. Ik kan mij maar hechten aan één partner en ben hierdoor monogaam. Ik broed 26 dagen op mijn eieren en heb ongeveer 12 eieren. Alhoewel, mijn nest is wel eens zo vol geweest dat ik 19 eieren had! Dat was een record! De eieren die ik leg zijn grijs-bruin tot grijs-geel van kleur. Ik eet veel insecten, maar ook veel plantaardige dingen.