Europese patrijs isabel

MeerZoo caresheet Europese patrijs isabel

Europese Patrijs -DSC 0434.JPG-KLEINER FORMAAT

Wetenschappelijke naam: Perdix perdix

Nederlandse naam: Europese patrijs isabel

Land van herkomst: De patrijs is een standvogel die in het overgrote deel van Europa voorkomt, waaronder Nederland, België en Duitsland. Uitzonderingen zijn het Iberisch Schiereiland. Tevens komt deze patrijs voor in het zuiden van Canada en het noorden van Amerika. Ook in vele andere landen van de wereld komen ze voor. Ze zijn daar uitgezet voor de jacht, maar zijn in deze landen als inheemse dieren aangemerkt.

Grootte: Lengte ca. 30 cm. Ze zijn een middelgrote levendige vogel met een gedrongen bouw en ronde lichaamsvormen en middelhoog gesteld. Met een spanwijdte van 45 tot 48 cm.

Leeftijd:  tot 7 jaar

Gewicht: 300 tot 500 gram

Standaard
Kleur man:
 De poten zijn grijs, de kop is kastanjebruin, evenals de keel. Mannetjes hebben bovendien een kastanjebruine buikvlek in de vorm van een hoefijzer.

Kleur vrouw: De poten zijn grijs, de kop is kastanjebruin, evenals de keel. De vrouwtjes hebben een kleinere vlek of soms geen vlek. De jonge dieren hebben geen vlek (zie ook foto links boven).

Hallo! Jij wilt zeker wel weten wat ik ben? Ik ben een Perdix perdix, oftewel een Europese patrijs. Ik ben een staande vogel die in het grootste gedeelte van Europa voorkomt. Ik ben een kleine vogel van ongeveer 30 cm hoog. Ik kan maar 7 jaar oud worden. Ik ben vaak bruin van kleur, maar ik kom in nog vele andere kleuren voor. Ik kan mij maar hechten aan één partner en ben hierdoor monogaam. Ik broed 26 dagen op mijn eieren en heb ongeveer 12 eieren. Alhoewel, mijn nest is wel eens zo vol geweest dat ik 19 eieren had! Dat was een record! De eieren die ik leg zijn grijs-bruin tot grijs-geel van kleur. Ik eet veel insecten, maar ook veel plantaardige dingen.

Uiterlijk:
De isabelvariant heeft een parelgrijze kleur, waarbij de hals, rug en schouders een lichte strogele kleur hebben. 
download 14