Bengaalse kat

MeerZoo caresheet Bengaalse kat

 bengaal3

Wetenschappelijke naam: Felis catus x Prionailurus bengalensis


Land van herkomst: Verenigde Staten. Van oorsprong komt de Bengaalse tijgerkat voor in geheel Azië.

Grootte: Ca. 53 tot 57 centimeter groot en mijn staart is ook nog 35 centimeter lang. 

Gewicht: 5,5 tot 9 kilo

Leeftijd: 12 tot 16 jaar

Miauw! Ik ben een Bengaalse kat. Ik ben een erg luidkeelse kat. Ik kom uit de Verenigde Staten van Amerika, maar van oorsprong kwamen mijn voorouders voor in heel Azië. Ik ben een hybride kattenras, dat betekent dat ik uit een kruising van een wilde kat en een tamme kat kom. Ik heb grote vlekken en een lichte buik, ik heb horizontale strepen op mijn poten en rond mijn ogen heb ik zwarte lijnen. We eten knaagdieren zoals woelmuizen, spitsmuizen, jonge ratten, eendagskuikens en vogeltjes. We eten ook kleine zoogdieren, aalen, andere vissoorten en kikkers. Daarnaast zijn we ook aaseters. We vinden het fijn om op hoge plekken te zitten, zo kunnen we goed het overzicht bewaren. We krijgen gemiddeld vier kittens. De kittens worden na 62 tot 75 dagen geboren. Kittens openen hun ogen meestal na tien dagen.  

Uiterlijk:
De Bengaal heeft een geel/oranje kleur met daarbij bruine of zwarte vlekken/strepen. Hun vacht is dik glad en voelt enorm zacht aan. Er wordt ook wel gesproken van een pels. De kop is in verhouding met de rest van het lichaam klein. De ogen zijn groot en amandelvormig. Rond de ogen zit een zwarte kring. Hun oren zijn klein en naar voren gericht. De staart is gemiddelde lengte en heeft zwarte ringen. Het einde moet zwart zijn. Het lichaam is over het algemeen vrij lang en gespierd. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten en alle poten hebben zwarte voetzolen.

Kleurslagen:

De Bengaal heeft 2 kleurslagen, brown tabby en siamese tabby (snow).
Er zijn ook twee vachtpatronen bekend, spotted en marbled.

Karakter:

Een Bengaal kan je het best omschrijven als een actieveaanhankelijke en intelligente kat.
Ze kunnen uren aan een stuk spelen, maar wanneer ze uitgespeeld zijn, kunnen ze uren op je schoot liggen, hoewel veel Bengalen niet echt schootkatten zijn. Een Bengaal is ook zeer nieuwsgierig en zal altijd willen weten wat je aan het doen bent.

Een Bengaal heeft liever wat gezelschap, maar kan best ook alleen leven. Hij kan zich prima alleen vermaken, al is het maar met een stukje papier. Een krabpaal en voldoende ruimte is zeker aan te raden bij Bengalen.
Hij kan het eveneens goed vinden met andere huisdieren en met kinderen kan hij het zeker prima vinden.
Een Bengaal is een zeer slimme kat. Je kan hem leren apporteren als een hond of aan de riem leren lopen. Hij vindt het gewoon geweldig om even een wandeling te maken in de buitenlucht.

Water is iets zeer speciaal voor een Bengaal. Wanneer je in bad gaat, gaat de Bengaal er meestal ook in. Er zijn zelfs Bengalen die op de wc gaan plassen, maar leer ze niet om door te trekken of ze doen dit de hele dag. Stromend water vinden ze leuk om mee te spelen en uit te drinken. Een speciale drinkfontein voor katten is ideaal voor hen, maar ook een kamerfontein voldoet prima.

Bengalen zijn ook heel praatgrage dieren, ze praten met en tegen hun eigenaar en Bengalen onderling kunnen werkelijk praten, net alsof ze een conversatie aan het houden zijn.

Kortom de Bengaal is een energieke kat die duidelijk aanwezig is in uw huis, erg sociaal is en het goed kan vinden met andere huisdieren.

bengaal2 MG 6108

MeerZoo app

appicon

Steun

Dier.nu

Bezoekers

We hebben 118 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van