Gerbils

MeerZoo caresheet

Gerbils

Gerbil
Wetenschappelijke naam: Meriones unguiculatus
Nederlandse naam: Gerbil of woestijnrat
Land van herkomst: Mongolië
Grootte: Zonder staart zijn ze 11 tot 14 cm lang. De pluimstaart heeft een lengte van ca. 10 cm. 
Leeftijd: 3 tot 5 jaar
Gewicht: 60 tot 120 gram

Kleur man/vrouw: Zeer divers, zoals zwart, algerijn, blauw, duifgrijs, lilac, bonte, siamees, geel, wildkleur en gevlekt.

Hallo! Ik ben Meriones unguiculatus. Ik word in Nederland ook wel gerbil of woestijnrat genoemd. Ik ben een heel klein knaagdiertje en woon vooral in Mongolië. Mijn huid zit heel strak tegen mijn botten aan. Mijn achterpoten zijn erg groot waarmee ik wel 50 centimeter hoog en 1 meter ver kan springen. Omdat ik zo hoog kan springen word ik ook soms springmuis genoemd. Er zitten scherpe nagels aan mijn voorpoten waarmee ik erg goed kan graven. Als ik kinderen in mijn buik draag, doe ik dat ongeveer 24 dagen. Dan krijg ik ongeveer 2 tot 6 jongen, die ik dan 3 weken moet zogen. Ik ben een nachtdiertje en ben dan het actiefst, maar je kunt me ook soms overdag zien rennen. Wij communiceren met piepjes en geuren. Wij eten graag zaden en granen, maar insecten vinden wij ook wel lekker.

Leefwijze: 

De woestijnrat heeft zich helemaal aangepast aan de omstandigheden in hete/koude droge gebieden. Op de heetste en koudste gedeelten van de dag slapen  ze in hun hol. Ze kunnen water opslaan in hun vetlagen en urineren zelden. Ook hebben ze droge ontlasting. Toch kunnen woestijnratten niet tegen grote temperatuurswisselingen. Onder de grond is de temperatuur vrij stabiel.

Omdat ze gedurende het koudste (in de nacht) en warmste gedeelte van de dag slapen, zijn het dus geen echte nachtdieren, wat in deze gebieden toch wel gebruikelijk is. Maar op andere uren van de dag slapen ze en zijn ze een paar uur wakker. Dit maakt ze als huisdier ook zeer geschikt, omdat ze verschillende gedeelten van de dag wakker zijn. Met name de Mongoolse renmuis, dikstaartmuis, pluimstaartgerbil en bleke gerbil worden als huisdier gehouden. Een woestijnrat wordt gemiddeld vier tot vijf jaar oud. Ze kweken vrij gemakkelijk en houden zich op in kolonies. Gerbils van verschillende kolonies zijn in de groep aartsvijanden. Ook in gevangenschap kan men niet zomaar woestijnratten van verschillende families bij elkaar plaatsen. Ze vallen de indringer aan en proberen deze te doden. Jonge diertjes die nog niet geslachtsrijp zijn, hebben meer kans op aanvaarding in een andere groep (bv. in een andere kooi), maar het overplaatsen moet met de nodige omzichtigheid gebeuren.

Meerzoo-Gerbil-DSC 0134.JPG-KLEINER FORMAATGerbil 2

Steun

dierenlot

Bezoekers

We hebben 43 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van