Gerbils

Meer zoo caresheet

Gerbils

Meerzoo-Gerbil-DSC 0134.JPG-KLEINER FORMAAT
Wetenschappelijke naam: Meriones unguiculatus.
Nederlandse naam: Gerbil of Woestijnrat.
Land van herkomst: Mongolië.
Grootte: Zonder staart zijn ze 11-13,5 cm lang. De gepluimde staart heeft een lengte van ca 10 cm. 
Leeftijd: Tussen de 3 en de 5 jaar.
Gewicht: Tussen de  60-90 gram.

Kleur man: zeer divers zoals zwart, algerijn, blauw, duifgrijs, lilac, bonte, siamees, geel, wildkleur, gevlekt enz.

Kleur vrouw: zeer divers zoals zwart, algerijn, blauw, duifgrijs, lilac, bonte, siamees, geel, wildkleur, gevlekt enz.

Hallo! Ik ben Meriones Unguiiculatus. Ik wordt in Nederland ook wel Gerbil of Woestijnrat genoemd. Ik ben een heel klein knaagdiertje en woon vooral in Mongolië. Mijn huid zit heel strak tegen mijn botten aan. Mijn achterpoten zijn erg groot, daarmee kan ik wel 50 centimeter hoog  en 1 meter ver springen. Omdat ik zo hoog kan springen word ik ook soms springmuis genoemd. Er zitten scherpe nagels aan mijn voorpoten, daarmee kan ik erg goed graven. Als ik kinderen in mijn buik draag doe ik dat ongeveer 24 dagen. Dan krijg ik ongeveer 2 tot 6 jongen, die ik dan 3 weken moet zogen. Ik ben een nachtdiertje en ben dan het actiefste, maar je kunt me ook soms overdag zien rennen. Wij communiceren met piepjes en geuren. Wij eten graag zaden en granen, maar insecten vinden wij ook wel lekker.

Leefwijze: 

De woestijnrat heeft zich helemaal aangepast aan de omstandigheden in hete/koude, droge gebieden. Op de heetste en koudste gedeelten van de dag  slapen ze in hun hol. Ze kunnen water opslaan in hun vetlagen en urineren zelden. Ook hebben ze droge  ontlasting. Toch kunnen woestijnratten niet tegen grote temperatuurswisselingen. Onder de grond is de temperatuur vrij stabiel.

Omdat ze gedurende het koudste (in de nacht) en warmste gedeelte van de dag slapen zijn het dus geen echte nachtdieren , wat in deze gebieden toch wel gebruikelijk is. Maar op andere uren van de dag slapen ze en zijn ze een paar uur wakker. Dit maakt ze als huisdier ook zeer geschikt, omdat ze verschillende gedeelte van de dag wakker zijn. Met name de Mongoolse renmuis, Dikstaartmuis, pluimstaartgerbil en bleke gerbil worden als huisdier gehouden. Een woestijnrat wordt gemiddeld vier tot vijf jaar oud. Ze kweken vrij gemakkelijk, en houden zich op in kolonies. Gerbils van verschillende kolonies zijn in groep aartsvijanden. Ook in gevangenschap kan men niet zomaar woestijnratten van verschillende families bij elkaar plaatsen. Ze vallen de indringer aan en proberen deze te doden. Jonge diertjes die nog niet geslachtsrijp zijn, hebben meer kans op aanvaarding in een andere groep (bv. in een andere kooi), maar het overplaatsen moet met de nodige omzichtigheid gebeuren.D

 

MeerZoo app

appicon

Steun

Dier.nu

Bezoekers

We hebben 94 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van