Goudhamster / Syrische hamster

MeerZoo caresheet Goudhamster / Syrische hamster

 Goudhamster-kl

Wetenschappelijke naam: Mesocricetus auratus
Nederlandse naam: Goudhamster / Syrische hamster
Land van herkomst: Syrië
Grootte: 15 tot 18 cm, de staart is ca. 1 cm lang.
Leeftijd: 1,5 tot 3 jaar

Gewicht: 90 tot 180 gram

Heey hallo! Leuk dat je komt kijken. Je wilt vast en zeker weten wat ik ben. Ik ben een Mesocricetus auratus, maar dat is natuurlijk een heel moeilijke naam. Daarom noem ik mezelf goudhamster, omdat ik een lichte vacht heb die soms wel van goud lijkt te zijn. Ik kom ook voor in andere kleuren, zoals zwart en wit. Als je op vakantie naar Syrië gaat, zul je me daar tegenkomen. Daarom heet ik ook wel Syrische hamster. Ik ben heel klein, ik ben 15 cm lang en mijn staartje is 1 cm lang. Ik weeg maar 90 tot 180 gram en kan 1,5 tot 3 jaar oud worden. Ik vind groente en fruit erg lekker! Maar ik eet ook veel planten en in Syrië hebben we veel krekels die ik ook nog wel eens vang en eet. Lekker! Omnomnom! Onze jongen zitten voordat ze worden geboren, eerst ongeveer 16 dagen in de buik van hun moeder. Wij krijgen 7 tot 15 jongen, die na ongeveer 14 dagen hun oogjes openen.

Voortplanting:

In het wild maakt een goudhamster een nestje in een hol, dat tot één meter onder de grond ligt. Hier krijgt de goudhamster zo'n 4 tot 20 jongen per keer, al ligt het gemiddelde op 8 jongen per worp. De goudhamster kan wel zeven worpen per jaar krijgen. De draagtijd is 16 dagen. Na twee weken gaan de oogjes open, ze worden ongeveer drie weken gezoogd en de jongen zijn met vier weken geslachtsrijp. De goudhamster wordt gemiddeld 1,5 tot 3 jaar oud. Goudhamsters vertonen "draagverstarring''. Als een hamster wordt opgepakt, houdt hij zich stijf. Jongen kunnen zo bij gevaar sneller worden vervoerd door de moeder.

Gevangenschap:

In gevangenschap is het af te raden om volwassen goudhamsters in één kooi met andere hamsters te houden. Aangezien de goudhamster van nature solitair is, kan dit op gevechten uitlopen.Hamster

MeerZoo app

appicon

Steun

Dier.nu

Bezoekers

We hebben 199 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van