Ratten

MeerZoo caresheet Ratten

Meerzoo-Ratten-DSC 0077.JPG-KLEINER FORMAAT

Wetenschappelijke naam: Muridae rattus

Nederlandse naam: Rat

Land van herkomst: Tamme ratten komen voort uit de bruine rat en de zwarte rat.

Bruine ratten komen van origine uit Noord-China en Mongolië.

Zwarte ratten leven al sinds de ijstijd in West-Europa.

Grootte: Lengte lichaam: 21 tot 29 cm.

Staartlengte: 15 tot 23 cm.

Leeftijd: 2 tot 5 jaar

Gewicht: 200 tot 800 gram

Hoi! Ik ben Muridea rattus! Maar aan mijn naam kun je al een beetje zien dat ik eigenlijk rat heet. Mijn voorouders komen uit het noorden van China en uit Mongolië, maar ik vond het daar zo saai en ben de hele wereld over gereisd. En daarom kun je mij overal vinden. Als ik kinderen krijg, krijg ik ongeveer 4 tot 16 kinderen die ik 3 weken in mijn buik draag. Daarna zoog ik ze voor 3 weken en dan kunnen ze hun eigen voedsel vinden. Ik eet bijna alles, bijvoorbeeld groente, fruit, maar ook andere dieren, zoals insecten of kleine zoogdieren. 


Voeding:

De voeding van de tamme rat bestaat meestal uit droogvoer en daarnaast extra aanvullingen. In het overzicht van merken droogvoer kun je zien wat voor rattenvoer er allemaal te koop is, maar als je voldoende kennis hebt, kun je ook zelf droogvoer mengen. Je moet dan wel veel weten over allerlei soorten ingrediënten en welke voedingsstoffen belangrijk zijn. Naast het droogvoer kun je vers voer geven in de vorm van onder andere groente, fruit, rijst en pasta. Er zijn ook allerlei lekkere traktaties die je af en toe kunt geven, die zijn misschien niet net zo gezond als droog- en vers voer, maar wel een leuke afwisseling. Als je rat ziek is en extra energie nodig heeft om te herstellen, kun je hem of haar bijvoeding geven.

Voortplanting:

Ratten leven in kleine sociale groepen, waarvan 1 dominant mannetje met een harem vrouwtjes en een paar enkele onderdanige mannetjes. Soms worden deze kleine groepen ook wel samengevoegd tot één grote kolonie. De rangorde in de groep bepaalt wie er mag paren en eten. Ratten communiceren met elkaar door piepende, fluitende en gillende geluiden, maar ook met ultrageluid. Dit is een geluid wat wij niet kunnen horen.
Ratten kunnen zich het gehele jaar voortplanten, zolang er voldoende voedsel aanwezig is met geen extreme temperaturen. Een vrouwtjesrat draagt de jongen 21 tot 23 dagen in de buik. Per worp kan ze wel 1 tot 20 jongen geven. Ze worden naakt en blind geboren, na 12 tot 14 dagen gaan de ogen open en zijn ze volledig behaard. 

Meerzoo-ratten-DSC 0059.JPG-KLEINER FORMAAT

MeerZoo app

appicon

Steun

Dier.nu

Bezoekers

We hebben 56 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van