header

MeerZoo caresheet Baardagaam

 baard

Wetenschappelijke naam: Pogona viticepts
Nederlandse naam: Baardagaam (baardagame)

Land van herkomst: Woenstijdnen van Australie

Grootte:  tot 60 cm inclusief staart

Leeftijd: . 7 tot 15 jaar

Gewicht: 

Man: Mannetjes zijn soms te herkennen aan de iets bredere kop en verdikte staartbasis.

Vrouw: Vrouwen zijn wat kleiner en slanker van postuur.

Oeeeh, ik kijk wel boos, maar ik ben best lief. Ik ben een Pogona viticepts en omdat ik veel stekels onder mijn kin heb, word ik ook wel baardagaam genoemd. Ik kom vooral voor in de woestijnen van Australië. Ik heb een veel stekels op mijn lichaam maar, toch is mijn huid zacht. Ik kan in één keer 10 tot 30 eieren leggen die dan na 50 tot 75 dagen uitkunnen komen. Ik eet veel insecten, maar ook groente en fruit.

Omschrijving:
Deze baardagaam is van andere soorten te onderscheiden door hun stekels bij hun kin. Hun kop is in een vorm van een driehoek met een afgeplat lichaam. Het lichaam heeft veel stekels en huidplooien. De kleur van de baardagaam kan variëren van licht bruin tot grijs.

 

Voedsel en vijanden:

Baardagame zijn net als ons omnivoren, dit betekent dat ze zowel planten als vlees eten. De ene helft van hun dieet bestaat dan ook uit insecten en ongewervelden, waaronder krekels, morio-wormen, dola’s, dubia’s, zijderupsen en soms zelf jonge muizen. De andere helft bestaat dan uit groentes, meestal zijn dit bladgroenten. Een paar voorbeelden hiervan zijn andijvie, witlof, paksoi, radijs en paardenbloemen.

Vijanden van baardagame zijn (wurg)slangen en roofvogels. Met z’n stekels schrikt de baardagame hun predatoren af. Dit is slechts een afweer want de stekels zijn zacht.

 

Voortplanting

De dieren zijn na 1 jaar geslachtsrijp. Per nest worden er ongeveer 10 tot 30 eieren gelegd. Deze liggen in het zand begraven in een vochtige omgeving. Ontbreekt deze mogelijkheid, dan worden de eieren opgegeten. Na 50 tot 75 dagen komen de eieren uit bij 28 tot 32 graden. De net geboren jongen zijn ongeveer 7 cm lang.

 

Lichaam: 

De meeste baardagame worden minstens 60 cm groot enkele soorten blijven kleiner. De kleinste soort is de dwergbaardaam (Pogona henrylawsoni) deze soort wordt exclusief staart ongeveer 13 centimeter lang. Deze soort kunnen herkennen doordat ze geen stekels hebben zoals de meeste baardagamen   

De lichaamsbouw van alle baardagamen zijn karakteristiek. Baardagamen hebben een kleine, driehoekige kop met, een afgeplat lichaam met veel stekels. Sommige soorten hebben geen stekels maar de lichaamsbouw blijft hetzelfde  

De lichaamskleur is zeer variabel, de meeste soorten zijn lichtbruin tot grijs van kleur en hebben stekels. De andere kleurslagen zijn gele en rood/oranje baardagamen.