header

Meer zoo caresheet Boa Constrictor "Honduras"

 BCI honduras1

Wetenschappelijke naam: Boa constrictor 

Nederlandse naam: Roodstaartboa Honduras

Land van herkomst: Van oorsprong uit de tropische regenwouden van Zuid- Amerika, Honduras. 
Grootte: 1 tot 1.60  cm lang. Honduras boa's behoren tot de echte dwerg boa's met een gemiddelde lengte voor de vrouwen van ongeveer 1 meter 60. In het wild worden er zelfs regelmatig drachtige vrouwen gevonden van 1 meter 20. De mannen blijven uiteraard iets kleiner.
Leeftijd:  20 tot 30 jaar
Gewicht: 5 kg en meer.
Hallooossssssssssss, ik ben een ssssssslang. Een Boa Constritor Constrictor, maar ik heet ook wel Roodssssstaartboa. Ik woon in de tropisssche regenwouden van Zuid- Amerika. Ik kan wel 1.60 meter lang worden en weeg dan meer dan 5 kilogram. Ik kan meer dan 25 jaar oud worden. Op mijn foto zie je mijn meessssst voorkomende kleur, maar ik kan in veel meer kleuren voorkomen. Ik heb mijn kinderen in mijn buik die daar ook groot worden en alssssss ze volledig gegroeid zijn, komen ze al levend na ongeveer 7 maanden uit mijn buik gekropen. Sssomsssss krijg ik meer dan 60 kinderen.  Ik eet veel ratten en andere knaagdieren, maar ook vogelssss, hagdisssen, zoogdieren en veel meer.

Honduras oorsprong:

Vanaf 1980 zijn er regelmatig zendingen Boa's vanuit Honduras in de reptielenhobby terecht gekomen. Sinds 1989 is het land dicht voor de Boa-export en is een zuivere Honduras boa lastig om te vinden. Honduras Boa's zijn een van de mooist natuurlijk gekleurde imperator- lokaliteiten die er bestaan. De vaak roodbruine zadels en de oranje/rode buiken die deze dieren vaak hebben maken het parels voor het oog om naar te kijken.

Kweek kleuren:
Bij kwekers worden verschillende kleurvormen gevonden, zo zijn er pastelkleurige, albino’s, zalmkleurige en verschillende bruin mengsels.
Natuurlijk gedrag:
In de nacht zijn deze boa’s erg actief, overdags slapen ze voornamelijk. ’s Nachts gaan ze op zoek naar prooidieren, zoogdieren, vogels en reptielen. Boa’s zijn doof en nemen trillingen waar om te ‘zien’. De slang heeft ook warmtezoekers boven de lip zitten, dit zijn kleine gaatjes. Het Jacobsonorgaan wat bovenin de bek van de boa zit zorgt ervoor dat ze de lucht kunnen ruiken en zo verschillende geuren uitermate goed kunnen identificeren. Deze slangen gaan niet op jacht, maar wachten rustig af tot er een dier hun pad kruist, dan grijpen ze de prooi en wurgen ze hem dood. De prooidieren worden heel doorgeslikt. Boa’s eten meestal eens per twee maanden. Nadat ze gegeten hebben schuilen ze totdat ze weer honger hebben.
Voeding en verzorging:

Boa’s eten van alles: ratten, muizen en kuikens. Deze mogen levend gegeven worden, maar voor het gemak is het misschien beter dat ze aan dood voer gewend raken. U kunt dan ingevroren voedseldieren kopen, zodat u een voorraadje in huis heeft en niet iedere week naar de winkel hoeft. Ten eerste kunt u met veel tegelijk inkopen en ten tweede ziet de slang uw hand en andere lichaamsdelen minder snel als voer. Een voertang kan ook helpen voorkomen dat u zelf gebeten wordt. Laat levende prooidieren nooit uit het zicht gaan en blijf bij het dier totdat hij gegeten heeft. Als de muis of rat nog leeft, kan hij gaan bijten en knabbelen aan de slang en dit kan uiteindelijk voor infecties zorgen. Jonge dieren eten eenmaal per week en volwassen slangen eten een keer per ongeveer vier weken. De leeftijd, lengte en het soort maken uit hoe groot de prooi moet zijn en hoe vaak hij moet eten, maar dit hangt meestal rond de 4 weken. 

Van jong tot volwassen dier:

Mannen en vrouwen zijn bijna niet te onderscheiden, mannen zijn vaak wat kleiner en vrouwtjes hebben een dikkere staartwortel. Als u 100% zekerheid wilt hebben moet u de slang ‘sonderen’, dit kunt u echter het beste door een dierenarts laten doen of iemand met veel ervaring met slangen. Een Boa vrouw heeft de mogelijkheid om sperma van een man op te slaan en haar eieren daarmee veel later nog te bevruchten. De draagtijd is ongeveer 4 maanden, maar het is mogelijk dat ze pas 10 maanden na de paring geboren worden. Boa’s broeden de eieren uit in de buik, de eieren worden dus niet gelegd zoals bij veel reptielen. Deze eieren hebben ook een veel dunnere en zachter schild dan andere reptiel soorten, deze schil barst bij het naar buiten persen direct open. De Boa constrictor kan tot maximaal 60 jongen krijgen! Waarbij de lengte variëert van 30 tot 60 centimeter! Als ze één tot drie weken oud zijn gaan ze vervellen en gaan ze voor het eerst eten. Na 2.5 tot 5 jaar zijn de slangen volwassen, in deze tijd groeien de jongen razend snel.

Ziekten en erfelijke aandoeningen:

Boa’s die ziek zijn, zijn slomer, eten niet, weinig of moeilijk en hebben een hele doffe kleur. Hygiëne speelt een belangrijke rol in het goed houden van Boa’s, en ook het klimaat is zeker niet te verwaarlozen. Zo kan een lage luchtvochtigheid problemen geven bij het vervellen. Schimmels en bacteriële infecties komen ook vaak door een verkeerd klimaat, teveel vocht zorgt bijvoorbeeld voor schimmels.

Twee vervelende bacteriële aandoeningen zijn stomatitis en mondrot. Deze bacteriën tasten het weefsel van de slang aan. Ook kunnen ze last krijgen van parasieten als mijten, teken of wormen. Infecties in de darmen of luchtwegen komen ook vaak voor. Stress, verkeerd klimaat of zelfs een te grote prooi kunnen allemaal aanleidingen zijn om ziek te worden. BID (Body Inclusion Disease) komt bijna exclusief bij Boa’s voor. Dit is een virus die besmettelijk is en het zenuwstelsel aantast. Deze ziekte is ongenezelijk, maar preventeren is mogelijk door hygiëne op plek 1 te zetten, een schoon hok en schone dieren zorgen ook voor gezonde dieren.

honduras 1download 9