Modenaduif

Meer Zoo caresheet Modena duif
Meerzoo-Tuimerlaars Duiven-DSC 0062-AF.JPG- KLEIN FORMAAT
Wetenschappelijke naam: Gedomesticeerd
Nederlandse naam: Duitse Modena Schietti (Modeneser)
Land van herkomst: Italië, verdeeld in Duitsland
Grootte: 35 cm
Leeftijd: 10 jaar
Ringmaat:  7 mm.

Kleur man/vrouw: 57 kleurslagen, hier in Meerzoo zijn ze bruin. Oranje tot rode ogen.

Er zijn drie soorten bekend de Schietti (57 kleurslagen), de Gazzi (37 kleurslagen) en de Magnani (2 kleurslagen)

Voliere: 
Kunnen los buiten in een duiventil. Vliegen beperkt en blijven rond de duiventil rondhangen.

Kweek:
Voor de meeste sierduivenfokkers begint het kweekseizoen rond eind januari, maar omdat het ook in februari nog behoorlijk kan vriezen, zijn er ook fokkers die pas begin maart hun duiven “koppelen”. Het kweekseizoen dient omstreeks de langste dag van het jaar (21 juni) te eindigen. De voor die datum geboren jongen hebben dan nog voldoende tijd om vóór de winter en het tentoonstellingsseizoen goed uit te groeien en hun veren te ruien. Voor het maken van een nest worden aan de duiven de bekende roodstenen nestschalen beschikbaar gesteld. Als nestmateriaal worden meestal tabaksstelen of vilten matjes gebruikt. De meeste sierduiven brengen in een kweekperiode met gemak 2 à 3 stel jongen groot.

Behuizing: 
Hoewel ze in een tuin zeer decoratief kunnen zijn, zijn duiventillen niet geschikt om “echte” Sierduiven te houden. Sierduiven dienen in een droog en tochtvrij hok, zo mogelijk voorzien van een buitenren, gehouden te worden. De grootte van het hok hangt af van het ras en het aantal paren dat gehouden wordt. Gemiddeld wordt er gerekend dat er per paar ± 1 m3 aan ruimte nodig is. Maar houd er wel rekening mee dat er, als alles goed gaat, ook jonge duiven geboren worden! Ook de zitplaatsen in het hok en de eventueel aan te brengen bodembedekking zijn afhankelijkvan het ras dat wordt gehouden. Geadviseerd wordt om voor een goede huisvesting van uw duiven uw licht op te steken bij één of meer fokkers van het door u uitverkoren ras. 

Voeding:
In het algemeen stellen sierduiven geen hoge eisen aan hun voeding en in de handel zijn zeer goede en aan het seizoen aangepaste, voedermengelingen verkrijgbaar. Zorg ook voor voldoende drinkwater dat u iedere dag dient te verversen. Ook dienen uw duiven zo nu en dan uit een bakje met roodsteen en grit te kunnen pikken. Dat hebben ze voor een goede spijsvertering nodig. U kunt ook dat kant-en-klaar in de handel aanschaffen. Duiven gaan zo nu en dan graag in bad. Wanneer ze de beschikking over een buitenren hebben dan zullen ze zich zo nu en dan heerlijk laten natregenen. Hebt u geen buitenren, geef ze dan zo nu en dan een bak water in het hok om in te baden. Tortelduivenvoer wordt graag gegeten en ze doen het hier goed op. Ander voer voor sierduiven is ook geen probleem.

Meerzoo-Tuimelaarsduiven-DSC 0124-AF.JPG KLEIN FORMAAT MG 6053

Steun

dierenlot

Bezoekers

We hebben 157 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van