Alpaca

Meer Zoo caresheet Alpaca

alpaca250

Latijnse naam: Vicugna pacos.
Nederlandse naam: Alpaca of soms berglama.
Land van herkomst: Bolivia en Peru.
Stokmaat: Schofthoogte van ca 90 cm.
Gewicht: tussen de 55 en 70 kg gemiddeld .
Leeftijd: 15 tot 20 jaar.
Kleur man en vrouw: De kleuren van de mannen en vrouwen zijn niet verschillend. Er zijn 22 kleuren erkend, van zwart, wit tot bruin, en alleen bonte dieren komen zelden voor.

Hallo! Wat gezellig! Ik ben de Vicugna Pacos. Maar ik word veelal Alpaca genoemd. Ik kom uit Peru en Bolivia en ben erg groot. Mijn schofthoogte kan wel 90 cm worden, en met mijn lange nek zit mijn hoofd nog hoger. Ook heb ik een lange vacht, dit kan wel tot aan de grond komen! Je zou bijna kunnen zeggen dat ik erover kan struikelen. Gelukkig word ik eens per jaar geschoren. Mijn vacht komt voor in meer dan 22 verschillende kleur slagen.

Soms word ik ingezet tegen vossen. Dat lijkt misschien raar, maar wij alpaca's rennen niet weg voor gevaar, maar gaan juist in de aanval om onze groep te beschermen.

Na elf maandan zwanger te zijn geweest is het tijd om te bevallen van mijn jong. Na de bevalling geef ik haar nog een half jaar melk. Ik krijg altijd maar één kindje tegelijk. Net als bij mensen. Ik hou erg van groente en fruit en eet het liefst de hele dag vers gras en hooi.

Ik leef op de hoogvlakten van Ecuador, Bolivia, Chili en vooral Peru. Ik doe het het best op een hoogte van 4400 tot 5300 meter waar een geringe luchtvochtigheidsgraad heerst. Daarentegen geef ik wel de voorkeur aan zachte, vochtige grond voor mijn gevoelige pootjes, met mals gras en veel poelen om mij in te wentelen.

Ik word voornamelijk gehouden voor mijn wol. Alleen al door te voelen kunnen de Indiaanse vrouwen mijn wol in minstens 5 verschillende kwalititeitsklassen indelen. Knap he? Ik word meestal door de Indianen zelf gehouden, hoewel er ook speciale fokkerijen zijn. 

Wist je dat…

Een mannetje een Macho heet?

Een vrouwtje een Hembra heet?

Een jonge alpaca een Cria heet?

 

Wij alleen ondertanden hebben!

 MG 6042 MG 5870