header

Meer Zoo caresheet Neusbeer (rode)
neusbeer.jpg
Wetenschappelijke naam: Nasua nasua.
Nederlandse naam: Rode Neusbeer.
Land van herkomst: Midden- en Zuid-Amerika zuidwaarts tot in Uruguay.
Grootte: Lichaamslengte: 41 tot 70 cm, Staartlengte: 42 tot 70 cm.
Leeftijd:Tot 17 jaar.
Gewicht: 2.5 tot 7 kg.

Kleur man/vrouw:De kleur van de vacht is veranderlijk (kaneelbruin, roodachtig bruin, bruingrijs) kan zelfs bij hetzelfde individu na elke haarwisseling verschillen.

Zie je mijn mooie neus? Daarom ben ik de Nasua nasua, maar ik heet in het Nederlands de Rode Neusbeer. Ik woon in Midden en Zuid-Amerika. Ik kan maar 30 dagen per jaar zwanger worden en dat is iedere keer weer een andere tijd. Maar als ik zwanger word houd ik mijn kinderen 11 weken in mijn buik. Daarna worden er 2 tot 6 jongen geboren. Na tien dagen openen de jongen hun oogjes. Als de jongen 5 weken oud zijn kunnen ze zelf eten gaan zoeken. Ze blijven nog wel in de buurt, maar gaan toch alleen op verkenningstochten. Ik eet veel insecten en kleine knaagdieren, maar ook wel eens vogels, fruit en paddenstoelen.

Voortplanting

Na een draagtijd van 10 tot 11 weken worden in een boomnest 2 tot 7 jongen geboren. Volwassen mannetjes eten meer dierlijk voedsel, soms zelfs de jongen van de eigen soort.

Leefwijze

Ze trekken in groepen van tien tot twintig individuen door het oerwoud. Contact met elkaar onderhouden ze met een speciale roep. Ze gaan krabbelend en snuffelend op zoek naar vruchten en wortels, maar ook insecten en andere diertjes. Bij gevaar (hun natuurlijke vijanden zijn grote katachtigen en wurgslangen) vluchten ze meestal in de bomen. Ongetwijfeld doet de slurfachtige neus uitstekend dienst als reukorgaan. Hun fikse gebit gebruiken ze om dierlijke prooien te doden, zich te verdedigen en in gevechten om de macht met soortgenoten. Rode neusberen eten paddestoelen, vruchten en insecten.

Wist je dat....
Wij net zoals apen veel tijd besteden aan elkaars vacht.
 MG 6025 MG 6024 MG 6197