header

Meer zoo caresheet Koningsparkiet

 koningsparkiet

Wetenschappelijke naam:  Alisterus scapularis
Nederlandse naam: Koningsparkiet.
Land van herkomst: Oosten van AustraliĆ«.
Grootte: 41 tot 44 cm (kop tot staart).

Leeftijd:  25 jaar

Gewicht: 165 tot 275 gram.

Ringmaat:7 mm.

Dit is de Alisterus scapularis, ook wel bekend als de koningsparkiet. Hij komt voor in het Oosten van AustraliĆ«. Ze worden ongeveer 41 tot 44 lang met een gewicht van 165 tot 275 gram. Tijdens de broedperiode leggen ze ongeveer 3 tot 6 eieren die na 20 dagen uitkomen. Na een periode van ongeveer 5 weken vliegen de jongen uit.

Status:

De Australische koningsparkiet heeft een groot verspreidingsgebied en daardoor alleen al is de kans op uitsterven uiterst gering. De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd, maar de aantallen gaan achteruit doordat natuurlijk bos verloren gaat. Echter, de soort is nog vrij algemeen en het tempo van de achteruitgang ligt onder de 30% in tien jaar (minder dan 3,5% per jaar). Om deze redenen staat deze koningsparkiet als niet bedreigd op de rode lijst van de IUCN

Kleur man: De man heeft een volledig rode kop, buik en borst. De veugels zijn donkergroen met een lichtgroene band. De stuit en de staart zijn donkerblauw

Kleur vrouw:  Het vrouwtje is overwegend groen, de buik is rood. Word ook wel pop genoemd

Voeding
In de natuur zijn ze dol op vruchten, bessen, noten, zaden van grassen en planten, nectar, bloesems en bladknoppen. Ze lusten af en toe ook wel insecten en larven daarvan.
Ze vinden het ook prettig om ergens aan te knagen bijvoorbeeld schors van wilgentakken maar ook vers fruit en groentes.

Voliere: 
De minimale maat van de voliere voor een koppel koningsparkieten is 400x100x200 cm. Omdat het echte bosdieren zijn hebben ze graag veel beschutting.

Wist je dat....
Koningsparkieten zijn kieskeurig in het kiezen van hun partner.

 

 koningsparkiet2