header

Meer zoo caresheet Roodkop aratinga

rkarat

Wetenschappelijke naam: Aratinga erythrogenys.
Nederlandse naam: Roodkop arantinga.
Land van herkomst: Het zuid-westen van Ecuador tot het Noord-westen van Peru.
Grootte: 30 tot 33 cm (kop tot staart).

Gewicht: 80 tot 110 gram.

Leeftijd: 15 tot 20 jaar.
Ringmaat: 6 mm.
Psst. Heey. Jij daar! Jij bent vast wel benieuwd wat ik ben. Ik ben een Aratinga erythrogenys, maar omdat ik zo´n mooie rode kop heb heet ik ook wel Roodkop Arantinga. Ik leg laat in het jaar mijn eieren. Ik leg meestal 4 of 5 eieren en vaak een paar dagen van elkaar. Na 23 dagen komen de eieren uit en de jongen blijven ongeveer 7 weken in het nest. Ik hou erg van zaadjes, maar noten vind ik ook lekker. Fruit en groente is ook niet mis! Ik eet eigenlijk alles wel.

Kleur man/vrouw: 
Voorhoofd en de gehele bovenkant van de kop rood. De achterkant van de kop is groen. Lichaam hoofzakelijke groen met soms wat rode veertjes hier en daar. Aan de groene vleugels zit er bij de bocht en de randen rode veren. Op diverse plekken op het verenkleed zitten soms ook rode veertjes. Bovenzijde van de staart is donkergroen de onderzijde is gelig-grijs. De oogringen zijn wit-gelig en zonder veertjes. de snavel is gelig. De grijze poten hebben donkere nagels.

Voliere:
Bij voorkeur het gehele jaar per koppel huisvesten in een ruime voliere met eventuele tocht- en vorstvrije nachtverblijf. In het nachtverblijf kan een nest kast worden opgehangen, dit is voor het slapen maar ook broeden. De meeste voorkomende maat is 60 cm hoog met een binnenkern van 25 tot 30 cm. Hoe dikker de wanddikte hoe beter het is geisoleerd. Je kunt bijvoorbeeld een natuurbroedblok nemen. Het invlieggat is ongeveer 7 á 8 cm. Op de bodem van de nestkast kan je een beetje houtsnipper, vlas of houtvezels neerleggen.

Kweek:
De paring vind plaats in mei/juni. Het vrouwtje legt dan met tussenpozen van twee dagen 2 tot 6 eieren. Het vrouwtje broed alleen op het nest, broedduur is ongeveer 23 dagen. De jongen zitten ongeveer 7 weken op het nest. Rond de 15de dag kan je de jongen gaan ringen. Bij drie tot vier weken nadat ze het nest hebben verlaten zijn ze zelfstandig..

Wist je dat...
We best wel goede praters zijn, we vinden het leuk om geluid te maken.
Roodkop aratinga