header

Meer zoo caresheet Boa Constrictor


boaroodstaart

Wetenschappelijke naam: Boa constrictor.
Nederlandse naam: Roodstaartboa.
Land van herkomst: Tropische regenwouden in Zuid-Amerika. Het verspreidingsgebied loopt van de noordkust van Venezuela, Suriname, Guyana en BraziliĆ«. En verder naar het zuiden tot halverwege BraziliĆ« en overlapt delen van Bolivia, Peru en Colombia.  
Grootte: 1 tot 4 meter lang.
Leeftijd:  25 jaar en ouder.
Gewicht: 20 kg en meer.
Hallooossssssssssss, ik ben een ssssssslang. Een Boa Constrictor Constrictor, maar ik heet ook wel Roodssssstaartboa. Ik woon in de tropisssche regenwouden van Zuid-Amerika. Ik kan wel 4 meter lang worden en weeg dan meer dan 20 kilogram. Ik kan meer dan 25 jaar oud worden. Op mijn foto zie je mijn meessssst voorkomende kleur, maar ik kan in veel meer kleuren voorkomen. Ik heb mijn kinderen in mijn buik die daar ook groot worden en alssssss ze volledig gegroeid zijn, komen ze al levend na ongeveer 7 maanden uit mijn buik gekropen. Sssomsssss krijg ik meer dan 60 kinderen. Ik eet veel ratten en andere knaagdieren, maar ook vogelssss, hagedisssen, zoogdieren en veel meer.

Wildkleur:

Bruin van kleur met donkerbruin omkerend cirkel vlek patroon. Het cirkel vlek patroon begint achter de kop met de donkerbruine vlekken die een deel van het lichtbruine omranden. Halverwege het lichaam draait dit zich om en worden de donker bruine vlekken cirkels die tot het eind van de staart door lopen.

Kop: is grijs/bruin van kleur. Met duidelijke zwarte vlekken beginnend in een streep achter het oog en loopt dikker uit tot achter de kaak. Ogen zijn donker grijs met zwarte kruisvormige pupil. Over de bovenkant van de kop loopt een kruis die begint achter de neus en achter de ogen en door loopt naar een kruisingspunt en dan tot het begin van de hals doorloopt. Verder heeft hij nog driehoekvormige bruine vlekken die van achter de neus beginnen en tot op de bovenlip lopen.

De Wildkleur lijn is gevonden door Peter Kahl uit Amerika. 

Voortplantig en ontwikkeling:

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben kleine flap-achtige structuren aan de achterzijde van het lichaam, welke bestaan uit de rudimentaire overblijfselen van de achterpoten. Bij de mannetjes zijn deze uitsteekseltjes groter dan bij vrouwtjes. De poten zijn niet functioneel meer, maar de overblijfselen worden door de mannetjes gebruikt om het vrouwtje totparente stimuleren. Ze doen dit door de uitsteeksels tegen de cloaca-omgeving van een vrouwtje te strijken. Als een vrouwtje paringsbereid is tilt zij haar staart op zodat het mannetje contact kan maken. Mannelijke slangen hebben een zogenaamde hemipenis, dit is een gevorkte penis die uit een enkele basis bestaat maar eindigt in een vertakking. Hierdoor kan een mannetje zowel van de linker- als de rechterzijde contact maken.

Gedurende de dracht trekken de vrouwtjes zich vaak terug omdat ze veel zwaarder worden en zich moeilijker kunnen verplaatsen. Uit de weinige waarnemingen van de slangen in het wild en vele waarnemingen van dieren die in gevangenschap worden gehouden blijkt dat ze zich vaker voortplanten in het koelste deel van het jaar. Dit is echter geen vaste regel; de boa kan zich gedurende het gehele jaar voortplanten.

Boa's zijn eierlevendbarend, er worden weleieren geproduceerd maar die ontwikkelen zich inwendig. Het duurt vier tot acht maanden totdat de jongen geboren worden. De draagtijd is lang maar als de jongen ter wereld komen zijn ze al relatief ver ontwikkeld wat ze een betere kans op overleving geeft. Het aantal jongen varieert sterk, normaal gesproken worden er 10 tot 15 per keer geboren maar dit kan oplopen tot zestig.

Boa's planten zich geslachtelijk voort, maar er is ook een geval van  parthenogenese bekend. De jongen uit deze ongeslachtelijke voortplanting zijn vrouwtjes die een paar van het geslachtchromosoom W hebben, wat bij geslachtelijke voortplanting nooit voorkomt.

De jonge boa's hebben bij hun geboorte al een lengte van ongeveer een halve meter. Ze groeien snel en kunnen na een jaar in lengte verdubbelen waardoor ze al een meter lang zijn.Na enkele jaren zijn ze volwassen en kunnen zich voortplanten. De levensverwachting van een boa constrictor in het wild is ongeveer 20 jaar. In gevangenschap kan de slang echter veel ouder worden en een leeftijd van 25 tot 35 jaar bereiken, met uitschieters tot 40 jaar.

download 10