Schildpad

Roodwangschildpad

Meer Zoo caresheet Roodwangschildpad

  roodwang

Latijnse naam: Trachemys Scripta Elegans
Nederlandse naam: Roodwangschildpad
Land van herkomst: Noord-Amerika en Mexico
Grootte: 20 - 30 cm. De mannetjes blijven kleiner dan de vrouwtjes
Gewicht: tot 2 kg


 roodwang2

Leeftijd: In de natuur 20 jaar, in gevangenschap wel 30 jaar en ouder
Kleur man en vrouw: Alle dieren hebben een groenachtig schild en hebben op de wang, vanaf het oog, een rode vlek.
Verschil mannen en vrouwen: De mannen hebben zeer lange nagels aan de voorpoten en de vrouwen hebben korte nagels. Het vrouwtje is ook te herkennen aan haar grootte, zij kan wel tien centimeter langer worden dan het mannetje.
Heehoi, ik ben Trachemys Scripta Elegans maar je mag mij ook wel Roodwangschildpad noemen Zoals mijn naam al zegt heb ik twee rode vlekken op mijn wangen. Ik kom uit Noord-Amerika en ben dol op eten, ik houd van kleine levende beestjes zoals wormen en slakjes maar ben ook dol groentes en gras.
En als ik kindjes wel, maak ik een nestjes in het zand en dan leg ik wel 4 tot maximaal 25 eieren.Deze eieren zijn wit van kleur en hebben een ovale vorm en ze hebben een dunne lederachtige schaal. Na ongeveer een anderhalve maand komen de eieren uit. De baby schildpadjes hebben dan een lengte van ongeveer 2.5 tot 3.5 cm. Als wij uit zijn komen zoeken wij al allereerst het water op.
Kweek:  Het vrouwtje legt de eieren in het zand. Ze graaft een kuil en werpt daar haar eieren in en dekt de eieren weer af met zand. Het vrouwtje verlaat het legnest en laat de natuur de eieren uitbroeden. In het wild legt het vrouwtjes schildpad haar eieren in het nest van een alligator, omdat alligators erg beschermend over hun eigen nest. Zo worden de eieren van de schildpad dus ook goed bewaakt.
Behuizing: De waterschildpadden zitten bij ons in een vijver van 600 x 400 cm en op de diepste plekken meer dan een halve meter water. In de vijver is een filter aanwezig die het waterfilters en het gefilterde water loop via een moeras weer terug in de vijver. Het moeras wordt in de winter gebruikt als overwinteringsplaats door de schildpaddden. De schildpadden graven zichzelf in om de koude winter door te komen. Ze gaan dan in winterslaap.
Temp/ Luchtvochtigheid: 22-30°C, onder warmtelamp tot 35°C, tijdens winterrust, September/Oktober tot eind april lagere temperaturen van 5 tot 10 graden.
Voeding: Roodwangschildpadden eten alles wat ze in en rond hun leefgebied kunnen vinden. Jonge roodwangschildpadden eten het makkelijkst levend voer, zoals watervlooien, muggenlarven, tubifex en andere kleine waterinsecten en torretjes. De grotere schildpadden eten dan ook nog regenwormen, meelwormen, waterslakjes, kikkervisjes, mosselen, garnalen, muggenlarven, vis en ook groente. Volwassen dieren eten daarnaast veel groente, gras, waterplanten enz.
Wist je dat...
bij de roodwangschildpad ook albino's voorkomen, deze schildpadden maken geen pigment aan daardoor blijven ze wit.

Kolenbranderschildpad

MeerZoo caresheet Kolenbrander schildpad
kolenbrander

Wetenschappelijke naam: Chelonoidis carbonarius

Nederlandse naam: Kolenbrander schildpad, savanne schildpad.

Land van herkomst: De kolenbrander woont in een tropisch regenwoudgebied. Door de immense grootte van het verspreidingsgebied, zijn er toch verschillen in biotoop en klimaat, bebossing bij rivieren, droge savannestreken, bebosde berghellingen, vochtige savannestreken en regenwouden.

Grootte:  Tot 50 cm

Leeftijd: Kan ouder dan 75 jaar worden

Gewicht: 6 tot 10 kg

Verschil mannetjes en vrouwtjes: Mannetjes hebben een hol buikschild met een dikke lange staart, vrouwtjes hebben een plat buikschild met een korte staart. 

Hallo hallo! Ik ben Geochelone carbonaria, maar iedereen noemt me kolenbranderschildpad of savanne schildpad. Ik woon in tropische gebieden, maar kan ook goed in de droge savanne wonen. Ik ben vaak grijs van kleur, maar met witte lijnen op mijn schild. Ik kan een heleboel eieren leggen, namelijk 20 tot 40 eieren per keer. Deze eieren leg ik onder de warme grond. Een half jaar later komen de eieren uit en komen al mijn kindjes naar boven gekropen. Ik ben een lastige eter, ik ben vegetarisch en eet dus alleen groenten en fruit, maar ik mag niet te veel fruit, maar ook niet te veel groenten. Ik moet het dus goed afwisselen.

Voedsel:

Fruit en groenten zoals andijvie, appel, tomaat, witlof, paardebloem met blad, alle slasoorten, komkommer en meer, maar weinig tot geen dierlijk voedsel.

Bijzonderheden:

Kolenbranderschildpadden zijn dagactief en zijn altijd op verkenning uit voor voedsel en hebben geen problemen met het nemen van hindernissen zoals boomstronken en rotsen.

Levenswijze:

De kolenbranderschildpad is hoofdzakelijkvegetarisch en het menu bestaat hoofdzakelijk uit plantendelen en fruit, maar ook aas wordt wel gegeten.

Tijdens de paring kan het mannetje kip-achtige 'toktok' geluiden maken. Het legsel bestaat uit 2 tot 15 bolvormige eieren, die worden ingegraven. Na 5 tot 6 maanden komen ze uit.

Uiterlijke kenmerken:

De kolenbranderschildpad heeft een langwerpig, zwart schild met op iedere rugplaat een gele, vage vijfhoek. De schildrand is geel, op de kop en poten zijn onregelmatige, gele vlekken aanwezig. Bij de juvenieledieren zijn de gele vlekken op de kop en het schild groter, ze hebben felrode schubben op de poten.De Engelse benaming van deze soort is 'roodvoetschildpad'. De maximale lengte van de carapaxof rugschild is 51 centimeter, maar veel exemplaren blijven ongeveer 35 tot 40 cm lang.

Temperatuur:
Overdag gemiddeld 27 tot 30 graden.

's Nachts gemiddeld 22 graden.

Wist je dat..
Wij helemaal geen tanden hebben!
Kolenbrander4

Steun

dierenlot

Bezoekers

We hebben 83 gasten en geen leden online

Partner (zorgboerderij)

Reemzorg-small

Animalpedia Overige dieren informatie

animalpedia small

Stichting vrienden van