header

Meer zoo caresheet Barraband parkiet

barraband_man.jpg

Wetenschappelijke naam: Polytelis swainsonii
Nederlandse naam: Barraband parkiet
Land van herkomst: Zuid-oosten Australiƫ
Grootte: Lengte 40 tot 42 cm inclusief staart

Gewicht man:

Gewicht vrouw:

barraband_pop.jpg

Leeftijd: 
Ringmaat: 6 of 6,5 mm
Onderscheid: Man en pop zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden omdat er een duidelijk uiterlijk verschil bestaat. Dit verschil zit hem voornamelijk in de kleuren van de kop. Terwijl de kop van de man overwegend geel gekleurd is met een, ter hoogte van de keel, scharlakenrode band is de kop van de pop overwegend groen tot blauwgroen gekleurd. Andere verschillen tussen man en pop zijn het voorkomen van rode veertjes aan de dijen van de pop en het verschil in ogen. De man heeft een oranje-gele iris terwijl deze bij de pop bruin is.
Voliere: Grote 4 meter lang x 3 meter breed x 2 meter hoog. 
Broedblok: Hoogte 60 cm, een doorsnee van 30 cm met een invlieggat met een diameter van 8 cm.
Kweek: Er worden 3 tot 5 eitjes gelegd die door het vrouwtje in ongeveer 21 dagen worden uitgebroed worden. Het nest wordt fel verdedigd.
Ruim 4 tot 5 weken na het uitkomen vliegen de jongen uit. Ze worden dan nog een poosje door de ouders begeleid en gevoerd. De jongen lijken sterk op het vrouwtje, maar na een jaar of later verschijnen de eerste typerende kleuren bij de mannetjes.
Behuizing:
Temp/ Luchtvochtigheid: Wintervast
Voeding: Een zaadmengsel voor grote parkieten. Graag lusten ze ook fruit en eivoer, gekiemde zaden en een kleine hoeveelheid insecten worden erg lekker gevonden. Uiteraard horen de vogels altijd naar behoefte maagkiezel en grit op te kunnen nemen. Af en toe een verse wilgentak of friutboomtak doet hun knaagbehoefte goed.