header

Meer Zoo caresheet Bleekkop rosella

stanley__rosella.jpg

Latijnse naam: Platycercus icterotis
Nederlandse naam: Stanly rosella
Land van herkomst:  Zuid-Amerika (kust van Oost Mexico tot aan Panama) Ook in west Colombia en het westen van Ecuador komen ze voor.
Grootte: ± 27 cm.
Gewicht: man 59/80- gram, pop 52/71 gram

 

Leeftijd: 
Ringmaat: 4,5 mm

kleur man: De Stanly is overwegend rood van kleur. De wangen zijn geel en de rug en stuit zijn groen van kleur. De slagpennen van de vleugels zijn blauwzwart. De bovenkant van de staart is groen en loopt over in blauw.

Bij de Stanley Rosella is het verschil tussen de beide geslachten niet moeilijk te zien. Het mannetje is feller van kleur dan het vrouwtje en het vrouwtje is ook vaak kleiner dan het mannetje. Bij de mannetjes zijn de wangvlekken helderder dan die van het vrouwtje.
Kleur vrouw: zie boven.
Voliere: Grootte: 4 meter lang x 1 meter breed x 2 meter hoog. Stanley Rosella’s zijn winterhard en kunnen daardoor probleemloos buiten gehouden worden, ook in de winter. Een tocht-, vocht- en vorstvrij nachthok is echter wel noodzakelijk. 
Kweek: De balts zal door het mannetje in worden geleid. Als het vrouwtje uiteindelijk in het nestblok gaat zitten, kunnen de ong. 5 eieren na ca. 14 dagen worden verwacht. De vogels gebruiken voornamelijk turf, rottend hout en houtmolm voor hun nest. Het vrouwtje zal de eieren uitbroeden en na 20/21 dagen zullen de eerste jongen geboren worden.
Behuizing: Buitenvoliere. Vorstvrij. 
Temp/ Luchtvochtigheid: Winterhard.
Voeding: Bestaat uit parkietenvoer met fruit en soms wat insecten.