header

 

Meerzoo Caresheet Corallus / boomboa
Hortulanus 1 

Wetenschappelijke naam: 
Corallus enhydris enhydris
Corallus Hortulanus

Nederlandse naam: Boomboa, ook wel tuinboa
Land van herkomst: Zuid-Amerika, Amazone, Colombia, Brazilie, Peru, Bolivia
Grootte: 1.20 tot 2.00 meter
Leeftijd: ruim 20 jaar
Gewicht: 1.0 tot 5.0 kg

Psst, he, jij daar. Wil je weten wat ik ben? Ik ben Corallus Hortulanus . Moeilijke naam he?

Jij mag me gewoon boomboa of tuinboa noemen. Weetje waar ik vandaan kom? Ik kom uit zuid-Amerika. Ik kan best wel groot worden, wel zo’n 2,00 meter. Ik word wel bijna 20 jaar oud! Omdat ik polymorf ben kan ik in allemaal verschillende kleurtjes voorkomen zoals: bruin, rood, oranje, geel, met vlekjes of zonder vlekjes en nog veel meer. Na ongeveer 7 maanden worden mijn baby's geboren. Ik ben dol op muisjes, vogels, kleine zoogdieren en ratten.

Omschrijving:
De boa heeft een slanke lichaam met een brede kop, inclusief staart kunnen ze wel 2.00 meter lang worden, er bestaan exemplaren die de 2,50 meter hebben behaald.
Deze tuinboa's zijn polymorf, dit betekend dat ze meerdere kleuren en patronen door kunnen gegeven. Als je jongen krijgt is het dus altijd een verrassing wat voor kleuren je hebt.
Als je deze slangen gaat houden, zijn takken en ander klimmateriaal van belang. Ze houden namelijk erg van om in bomen te klimmen en te liggen.

Leefwijze:
Ze staan bekend dat ze agressief zijn en snel zullen bijten, gelukkig zijn ze niet giftig. Over het algemeen geven ze eerst zachtere beet als waarschuwing.

Ook is een tactiek van de slangen als er een potentiële aanvaller is om met de staart te zwaaien en een vieze geurvloeistof los te laten.
Gemiddelde dag temperatuur: 27 tot 30 graden
Gemiddelde nacht temperatuur: 22 tot 23 graden

Voortplanting:
In de winterperiode als de temperatuur een paar graden daalt (winterrust), zoeken de mannetjes de vrouwen op om te gaan paren. In gevangenschap word het mannetje een aantal keren bij het vrouwtje geplaatst zodat er zo vaak mogelijk gepaard word, zo ontstaat er meer kans dat het vrouwtje zwanger wordt. Deze soort is eierlevendbarend, dit betekend dat er na 6 tot 8 maanden levende jongen worden geboren en niet uit een ei kruipen. Er worden ongeveer 5 tot 20 jongen per keer geboren. 


IMG 2017 1Hortulanus