header

MeerZoo caresheet

Groene Leguaan

meerzoo-Groene leguaan-DSC 0020.JPG-KLEINER FORMAAT

Latijnse naam: Iguana Iguana.

Nederlandse naam: Groene Leguaan.

Land van herkomst: Mexico, over Midden-Amerika tot Zuid-Amerika (tot Zuid-Brazilië en Paraguay). Verder komt hij voor op de Antillen: o.a. Bonaire, Curaçao, de Maagdeneilanden, St. Croix, St. John, St. Thomas, Water Island, Hassel Island, Tortola, Peter Island, Guana Island en Saba.

Grootte: Tot twee meter lang. De gemiddelde kop/romplengte is 53 cm voor de mannen en 40 cm voor de vrouwen. 

Leeftijd: Tot 20 jaar.

Gewicht: 2 tot 4 kg.

Kleur man: Er zijn groene, grijsgroene tot bruine variëteiten bekend, sommige met roze tot oranje kleuren op de poten en de zijkanten van de kop. Kenmerkend zijn de zwarte dwarsbanden (ringen) op de staart, die ook op het lichaam worden aangetroffen maar bij sommige variëteiten op het lichaam geheel ontbreken.

Kleur vrouw: Er zijn groene, grijsgroene tot bruine variëteiten bekend, sommige met roze tot oranje kleuren op de poten en de zijkanten van de kop. Kenmerkend zijn de zwarte dwarsbanden (ringen) op de staart, die ook op het lichaam worden aangetroffen maar bij sommige variëteiten op het lichaam geheel ontbreken.

Hee! Ik ben Iguana Iguana, maar iedereen noemt me Leguaan. Ik kom uit Mexico en ben in Midden Amerika te vinden. Ik kan wel twee meter lang worden en weeg 2 tot 4 kilo. Ik wordt heel oud. Namelijk 20 jaar! Ik ben vaak groen, maar soms kun je me in het bruin vinden. Ik heb zwarte dwarsbanden (ringen) op mijn staart maar die zitten soms ook op mijn lichaam. In december ben ik vruchtbaar en kan ik kinderen krijgen. In deze periode kan ik 40 tot 70 dagen eieren in mijn buik houden en dat kunnen er wel 40 zijn. In deze periode eet ik heel veel voedsel. Ik eet veel groenten en ook fruit.