header

MeerZoo caresheet Chinese wolhandkrab

wolhandkrab

Wetenschappelijke naam: Eriocheir sinensis.
Nederlandse naam: Chinese wolhandkrab.
Land van herkomst: Noord-China tot Korea.
Grootte: Rugbreedte van het schild tot 8,5 cm. Dit is zonder scharen en poten.

Gewicht: van 80 tot 200 gram.

Leeftijd: 2 tot 5 jaar.

Omschrijving: Een kleine krab die bijna vierkant van vorm is. Heeft vier stekels tussen zijn ogen zitten en aan de zijkant waarvan de achterste 2 niet opvallend zijn. De kleur is van grijsgroen tot donkerbruin. Heeft sterk ontwikkelde scharen met op de palm dichte beharing.

Herkenning man: Bij de mannetjes is het achterlijf smaller en zijn 3 tot 6 segmenten met elkaar vergroeid. Verder hebben de mannen meer wol op de scharen. 

Herkenning vrouw: De vrouwtjes hebben 7 segmenten langs de rand behaarde fragmenten.

Hoi, ik ben een Eriocheir sinensis, maar jullie mogen me ook wel een Chinese wolhandkrab noemen. Ik kan wel 8,5 cm groot worden als je mijn mooie scharen en poten niet meerekent. Ik heb 8 poten en 2 scharen. Hierdoor ben ik heel snel en heel sterk. Ik kan 5 jaar oud worden en ben grijsgroen tot donkerbruin van kleur.

Ik ben een omnivoor en eet eigenlijk alles wat ik maar tegenkom. Dit kan zijn waterplanten, maar ook kleine mosselsoorten. Als wij volwassen zijn, leven wij in zoetwater. Wij trekken naar zee om eitjes te leggen. Op weg naar zee laten wij ons door weinig tegenhouden. Wij steken soms massaal een dijk over, we lopen over een weg of we nemen een sluiproute door een woonwijk, op weg naar de zee. De vrouwtjes leggen tussen de 250.000 en 1.000.000 eitjes die dan na 1 tot 2 maanden uitkomen. Dan worden de larven in de zee losgelaten. Overdag verblijven wij in de holen die wij in de oevers uitgraven, 's nachts gaan wij op zoek naar eten. 

Wist je dat....
Wij de grootste krabbensoort in Nederland zijn?

Gerelateerde afbeelding