header

MeerZoo caresheet Vlaamse reus
Vlaamse reus-DSC 0589.JPG-KLEINER FORMAAT

Wetenschappelijke naam: Oryctolagus cuniculus

Nederlandse naam: Vlaamse reus

Land van herkomst: Gedomesticeerd.

Ze zijn voor het eerst gefokt in België (Vlaanderen).

Grootte:  65 cm

Leeftijd: ca. 10 jaar

Gewicht: Van ca. 6,5 kg (standaard) tot maximaal 10 kg

Wauw! Ik dacht dat ik groot was, maar jij bent ook wel groot! Ik ben een Vlaamse Reus en ben het grootste konijn wat er bestaat. Zoals mijn naam al zegt kom ik oorspronkelijk uit België. Ik ben wel 65 cm groot en kan soms wel 10 kilo wegen. Ik ben in vele kleuren te vinden. Als ik kinderen wil, dan heb ik 31 dagen lang, ongeveer 7 tot 9 kinderen in mijn buik. Deze zal ik dan rond de 4 tot 5 weken zogen en daarna kunnen ze hun eigen voer zoeken. Ik hou heel erg van hooi, groente en fruit.

Onderscheid man en vrouw: 

Bij dieren vanaf een half jaar is aan de bouw van de kop te zien wat mannen en vrouwen zijn. De man heeft een veel grotere en grovere kop dan de vrouw. Met een geslachtbepaling is het ook duidelijk te zien.

Kleur man/vrouw: Zeer divers zoals grijs, wit, ijzergrauw, geel, blauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart, haaskleur en chinchilla.
Dit zijn alle 10 erkende kleuren. Dieren met meer dan één kleurschakering (zoals konijngrijs met wit) zijn niet toegelaten op tentoonstellingen en meestal niet raszuiver.

Voeding

Op vlak van voeding doet de Vlaamse reus in feite niet moeilijk. Toch moet men, bij het aanschaffen van zo'n dier, rekening houden met het feit dat Vlaamse reuzen meer eten moeten krijgen dan een ander konijn. Variatie van zo veel mogelijk groentes een kleine hoeveelheid tegelijkertijd is belangrijk, in de natuur eten konijnen immers ook altijd gevarieerd. Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, veldsla, broccoli, venkel, wortelen, loof van wortelen en radijzen, witloof, waterkers, aangevuld met een takje peterselie of selderie. Voer appels en peren met mate. Maar geef niet te veel bonen, erwten, maïs, kool (alle variëteiten), spruitjes en sla.

Vooral bij Vlaamse reuzen is het geven van groenvoer ook belangrijk, net zoals goed hooi. Ze bevatten beide die vezels die goed zijn voor de darmflora. Bij een tekort aan de vezels kan het dier diarree krijgen of ziek worden. Ook hier is variatie belangrijk. Er zijn in de natuur nog veel kruiden en planten die goed zijn voor konijnen. Enkele voorbeelden: weegbree, herderstasje, boerenwormkruid, bloemen en blad van de paardenbloem en dovenetel.

Wist je dat..
We hele lange oren hebben! Ze kunnen wel maximaal 21 cm worden!
 MG 5955 MG 5959 MG 5956 MG 5957