header

Meer zoo caresheet Zijdehoen 

zijdehoenders 003

Wetenschappelijke naam: Gallus gallus.
Nederlandse naam: Zijdehoen
Land van herkomst: China
Gewicht: haan: 1,8 kg  hen: 1,36 kg.
Leeftijd: 6-8 jaar oud. 
Ringmaat: 18-20 mm.

Kleur man/vrouw: zwart, wit, bruin, blauw, parelgrijs, koekoek, rood, meerzomig patrijs, buff, citroen, splash en chocolade

 

Hou jij ook zo van zijde? Ik wel! Maar dat is opzich logisch, ik ben niet voor niets een zijdehoen, of hoe de wetenschap mij noemt: de Gallus gallus brisson. Wij zijdehoenders zijn niet voor niets vernoemd naar het mooie zijde. Onze veren zijn namelijk heel zacht, zelfs zo zacht ├íls zijde. Maar dat is niet het enige unieke aan ons. Wij zijn namelijk ook gehyperpigmenteerd, en nu denk jij zeker "gehyperwattus?" Nou, je weet dat je bruin wordt als je in de zon zit? Dat komt door pigment. Nu hebben wij teveel van dat pigment, zoveel zelfs dat onze spieren en bloed zwart zijn. Maar dat is nog niet het gekste: ik heb zelfs een 5de teen. Nu weet ik wel dat jullie mensen allemaal een 5de teen hebben maar voor ons kippen is dat uniek; de normale kip heeft er namelijk maar 4. 

Wist je dat...

Wij het oudste kippenras zijn dat bestaat? Wij zijn namelijk ontstaan rond het jaar 618 voor Christus, dat is wel meer dan 2600 jaar geleden.