header

MeerZoo caresheet

Wetenschappelijke naamn.v.t. (Gedomesticeerd)
Andere namen: n.v.t.
Land van herkomst: -

Bengaal Bengaal

Omschrijving: De bengaal is een hybride kattenras, gevormd door het kruis van een binnenlandse kat en een Bengaalse tijgerkat (Prionailurus bengalensis). Bengaalse katten hebben "wild-ogende" markeringen, zoals grote vlekken, rozette, een lichte / witte buik, en een lichaams structuur die doet denken aan de bengaalse tijgerkat. De rozette plekken zitten alleen op de achterkant en zijkanten, met strepen elders. Typisch voor het ras zijn de horizontale strepen langs de ogen en de voorpoten.

De bengaal is meestal ofwel geclassificeerd als bruin-gevlekt of als sneeuw-gevlekte (hoewel er meer kleuren zijn, zijn bruin en sneeuw de enige kleuren van bengalen die de "Governing Council of the Cat Fancy" (UK) erkennen). Bij bruine bengalen zijn er zowel marmere als gevlekte tekening. De gevlekte variatie heeft rozetten, die bestaat uit een plek met een donkere lijn daaromheen. Sneeuw bengalen hebben ook zowel marmer als gevlekt, maar zijn ook verdeeld in blauwe ogen of enig ander kleur ogen.

Huisvesting: Door het wilde uiterlijk lijken bengalen op een wilde kat en kan men ze ook als dusdanig houden. Oftewel je kunt ze buiten in een ruim verblijf houden of als huiskat. Sommige dieren zijn niet echt geschikt als huiskat en worden dan ook om die reden buiten gehouden. Uiteraard moet er wel een tochtvrij en droog nachthok zijn. Als de bengaal buiten wordt gehouden zie je langzaam het natuurlijke gedrag terug komen. Bij MeerZoo zitten ze in een verblijf van 450 x 500 x 300 cm. Een lekker ruim verblijf met veel klim en schuil mogelijkheden.

Fokken: De kruising van een huiskat met een bengaalse tijgerkat wordt de F1-generatie genoemd. Katers van deze generatie zijn altijd onvruchtbaar. Daarom heeft een F2-generatie altijd een huiskat als vader. Bij de F2-generatie is een kater vrijwel altijd onvruchtbaar, wat vaak ook bij de F3-generatie het geval is. De bengaal is tussen de vijf en negen maanden geslachtsrijp. Het fokken met de bengaalse kat is het verstandigste pas vanaf het eerste jaar.

Temperatuur: Kan zomer en winter worden buiten gehouden mits er een droog en tochtvrij nachthok is geplaatst.

Voeding: Kattenvoer, knaagdieren zoals woelmuizen, spitsmuizen, muizen, jonge ratten, eendagskuikens en vogeltjes.

Extra info: De bengaal is gek op water dus een grote waterbak is van belang. Onze dieren zijn van de F5 generatie en zijn dus redelijk ingekruisd met de huiskat.

.