header

Japanse kwartel

Meer Zoo caresheet

Japanse kwartel

 japansekwartelKL

Wetenschappelijke naam: Coturnix japonica

Nederlandse naam: japanse kwartel

Land van herkomst: Zuid-Azië en Oost- Azië

Grootte: 17 tot 19 cm 

Leeftijd:  tot z’n 5 jaar

Herkenning mannetje: het mannetje kan je herkennen door dat ze van boven roodbruin en grijs gespikkeld en gestreept en meer egaal roomkleurig van onder. Het mannetje heeft meer een egaal gekleurde borst. 

Herkenning vrouwtje: het vrouwtje kan je herkennen door dat ze van boven roodbruin en grijs gespikkeld en gestreept en meer egaal roomkleurig van onder. het vrouwtje heeft een gevlekte of gestippelde borst.

 Ik ben de Coturnix japonica. Ik heet in het Nederlands ook wel Japanse kwartel. Ik woon in Zuid- Azië en Oost- Azië. Zoals mijn naam al ben ik een kwartel. Ik ben een kleine kippensoort die niet zo veel weegt, ik ben namelijk maar 85 tot 105 gram. Ik lijk veel op een Chinese dwergkwartel maar je kunt mij het best herkennen aan mijn vleugels. Deze zijn namelijk korter dan die van een Chinese dwergkwartel. Ik leg het hele jaar door eieren, ik kan wel 250 eieren per jaar leggen. Ik hou erg van tropisch zaad maar, ook van Buffalo wormen. Daarnaast eet ik graag de zaadjes op die andere vogelsoorten laten vallen op de grond.

Voliere: 
De Japanse kwartel kun je in een binnen volière houden. Ze worden vaak gehouden voor de activiteit op de grond, immers zijn zij vrijwel de hele dag aan het scharrelen op de grond op zoek naar voedsel. De Japanse kwartels zijn daarnaast opruimers van de volière. Ze kunnen goed gecombineerd worden met andere vogelsoorten maar, met andere kwartelsoorten gaan ze niet goed samen.

Voeding:
de voeding van de Japanse kwartel bestaat uit tropisch zaad met 1/5 deel onkruidzaad. Dit kunt u halen in een dierenspeciaalzaak. De Japanse kwartel houd ook van fijn zand daarom is het belangrijk om dit in het verblijf neer te zetten. Zorg er ook voor voldoende drinkwater dat u iedere dag dient te verversen. Ook dienen uw Japanse kwartels uit een bakje met maagkiezels en grit te kunnen pikken. Dat hebben ze nodig om hun mineralen binnen te krijgen. U kunt ook dat kant-en-klaar in de handel aanschaffen.