header

Meerzoo Caresheet Axolotl
 Gerelateerde afbeelding Wetenschappelijke naam: Ambystoma mexicanum
Nederlandse naam: Axolotl
Land van herkomst: Mexico, in diepe meren.
Grootte: 30 cm
Leeftijd: 20 jaar
Gewicht: 60-200 gram

Omschrijving: De Nederlandstalige naam axolotl komt uit de Azteekse taal Nahuatl, deze naam wordt geschreven als āxōlōtl. Ook in andere talen wordt deze naam vaak gebruikt. Axolotl heeft verschillende betekenissen zoals waterslaaf of waterhond. In de Spaanse taal wordt de salamander met ajolote aangeduid.

De wetenschappelijke geslachtsnaam Ambystoma betekent vrij vertaald 'stompe mond'. De soortnaam mexicanum verwijst naar het leefgebied van de salamander in Mexico.

Psst, he. Jij daar! Weetje wie ik ben? Ik ben de Ambystoma Mexicanum. Maar dat is wel zo’n moeilijke naam! Dus jij mag me Axolotl noemen. Ik word ook wel de Mexicaanse loopvis genoemd. Ik woon in Mexico, maar ook hier, in een mooi aquarium. Ik ben voor andere salamanders erg groot. Ik eet het liefst vissenvoer en regenwormen, of andere wormen. Ik weeg tussen de 60 en 200 gram.

Uiterlijk
De lichaamskleur is van chocoladebruin naar geheel zwart, de buik en poten zijn vaak lichter van kleur. In gevangenschap zie je vaak de witte examplaren. Ze ondergaan geen metarmofose zoals normale salamanders, ze blijven larvale kenmerken houden maar kunnen zich wel voortplanten.  Ze hebben een visachtige lichaam met kleine pootjes en een plattere staart. Ze hebben een opvallende roodgekleurde kieuwen als kenmerk. Je kunt een mannetje vaak herkennen aan verdikking onder de staart.

Leefomgeving
Ze komen alleen voor in delen van Midden - Amerika en in uitzonderlijke deel van Mexico. Ze zijn alleen te vinden in diepe bergmeren en aangelegen kanalen in een vulkanisch omgeving.


Wist je dat…….

Wij eigenlijk horen te evolueren? Maar door een tekort aan Thyroxine hormonen. Als wij die wel krijgen zullen wij veranderen in de Mexicaanse tijger salamander.

 Afbeeldingsresultaat voor Ambystoma mexicanum