header

Meer zoo caresheet  Krulhaarvogelspin

krulhaar 

Latijnse naam: Brachypelma albopilosum.
Nederlandse naam: Krulhaarvogelspin.
Land van herkomst: van Guatemala tot Costa Rica.
Grootte: 7/8 cm.
Leeftijd: vrouwtje: 15/20 jaar, mannetje: 5 jaar.
Kleur man/ vrouw:Donkerbruine/zwarte kleur. Aan de zijkanten is het lijfje wat lichter van kleur. De haartjes, die overal over het lichaam verspreid zijn, zijn donker rood.
Gewicht: Behoort tot de zwaardere vogelspinsoorten.
Ooeee. Ik zie er eng uit. Ik ben de Brachypelma albopilosum maar ik vind dat zo moeilijk. Ik heb kleine krullen op mijn poten dus daarom noem ik mezelf maar Krulhaarvogelspin. Dat is veel makkelijker. Ik woon in Midden Amerika en dan van Guatemala tot Costa Rica. Ik word ongeveer 7 tot 8 centimeter groot met mijn poten niet meegerekend. De vrouwen kunnen ongeveer 20 jaar worden terwijl de mannen maar 5 jaar worden. Ik eet veel krekels, sprinkhanen, kakkerlakken en andere insecten. 

Voedsel: De krulhaarvogelspin is een nachtdier en gaat 's nachts op zoek naar prooi. Aan het uiteinde van elke poot bevinden zich zintuigen die gevoelig zijn voor geur, smaak en trillingen. Daarmee vindt de spin haar prooi. Wanneer ze die gevangen heeft, pakt ze deze vast met haar pedipalpen (een soort voorpoten met een tastfunctie) en spuit ze gif in haar prooi. Dit gif, een eiwitoplossend enzym, verlamt de prooi niet alleen maar brengt ook de vertering daarvan op gang: het zorgt ervoor dat de prooi van binnen vloeibaar wordt, zodat de spin deze leeg kan zuigen.

Kweek: In najaar/winter. Het mannetje maakt een spermapakketje en gaat op zoek naar een vrouwtje. Bij het vinden van een vrouwtje zal er een paarritueel worden uitgevoerd waarbij het mannetje en vrouwtje een trommelend geluid laten horen. Daarna zal er tot de paring worden overgegaan. Het mannetje zal het spermapakketje in de geslachtsopening van het vrouwtje plaatsen. Dan zal het mannetje snel wegvluchten om niet opgegeten te worden. Het vrouwtje kan namelijk agressief worden. Na enkele maanden legt het vrouwtje honderden eitjes leggen in een zijden kom die ze zelf gespind heeft. Een paar weken later zullen de larven (hymfen) uitkomen en gelijk zelfstandig op zoek gaan naar voedsel (vliegen).