header

Meer zoo caresheet  Roodknievogelspin

 Afbeeldingsresultaat voor roodknievogelspin

Latijnse naam: Brachypelma smithi.
Nederlandse naam: Roodknievogelspin.
Land van herkomst: de halfwoestijnen van Mexico
.
Grootte: 13/14 cm.
Leeftijd: vrouwtje: 20/25 jaar, mannetje: 5 jaar.
Kleur man/vrouw:Het lijf is zwart met een oranje/bruine rand. De poten zijn zwart met bruin-rode haren en hebben felrood/oranje knieën.
Gewicht: Behoort tot de zwaardere vogelspinsoorten.

Ik ben de Brachypelma smithi maar ik vind dit best lastig onthouden. Ik heb rode knieën en heb mezelf daarom maar de Roodknievogelspin genoemd. Ik woon in het zuiden van mexico en dan voornamelijk in de woestijnachtige gebeden. Ik word ongeveer 13 tot 14 cm groot en dan heb ik mijn poten nog niet eens meegerekend. De vrouwtjes kunnen ongeveer 25 jaar worden terwijl de mannetjes niet ouder worden dan 5 jaar. Ik eet veel krekels, kevers, sprinkhanen en kakkerlakken, maar daarnaast vind ik een kikkertje of een klein reptiel op z’n tijd ook niet verkeerd.

Gedrag: Het is een rustige spin die niet snel zal aanvallen en bijten. Wel kan deze soort bij bedreiging de brandharen van het achterlijf wrijven, waarna deze door de lucht zweven. De haartjes hebben heel kleine weerhaakjes, die een sterke irritatie (zoals jeuk) kunnen opwekken. Na huidcontact ontstaat hevige jeuk en bij inademing wekken de haartjes stevige hoestbuien op. Indien de spin vaak verstoord wordt zal het achterlijf gedeeltelijk kaal worden.

Kweek: In najaar/winter. Het mannetje maakt een spermapakketje en gaat op zoek naar een vrouwtje. Bij het vinden van een vrouwtje zal er een paarritueel worden uitgevoerd waarbij het mannetje en vrouwtje een trommelend geluid laten horen. Daarna zal er tot de paring worden overgegaan. Het mannetje zal het spermapakketje in de geslachtsopening van het vrouwtje plaatsen. Dan zal het mannetje snel wegvluchten om niet opgegeten te worden. Het vrouwtje kan namelijk agressief worden. Na enkele maanden legt het vrouwtje honderden eitjes in een zijden kom die ze zelf gespind heeft. Een paar weken later zullen de larven (hymfen) uitkomen en gelijk zelfstandig op zoek gaan naar voedsel (vliegen).