header

 

MeerZoo caresheet Cavia

Meerzoo-Cavia-DSC 0012-AF.JPG-KLEINER FORMAAT

Wetenschappelijke naam: Cavia porcellus
Nederlandse naam: Cavia

Land van herkomst: Zuid-Amerika, Panama, Suriname

Grootte: 20 tot 30 cm
Leeftijd:  4 tot 8 jaar
Gewicht: 800 tot 1800 gram

Hé jij daar! Ik ben een Cavia porcellus, oftewel een “gewone” Cavia. Ik ben wat groter dan een wilde cavia, ik word 20 tot 30 centimeter en weeg wel 800 gram tot 2 kilo! Maar ik word niet zo oud. Ik word maar ongeveer 4 tot 8 jaar. Ik kom in heeeel veel verschillende kleuren en patronen voor, zo kan bijvoorbeeld mijn vacht rechtop staan, ik kan ook gladde haren hebben, maar het kan ook zijn dat ik bijna geen haar heb. Als ik zwanger word ben ik ongeveer 65 dagen zwanger. Dan komen er ongeveer 4 tot wel 14 kinderen uit mijn buik en die moet ik dan 3 tot 4 weken melk geven. We communiceren vooral vocaal, we ''fluiten'' bijvoorbeeld of we spinnen zoals een huiskat doet. We eten de hele dag door, bijvoorbeeld hooi. We kunnen niet zien wat er onder onze neus ligt, maar we kunnen het wel ruiken en voelen. We zijn niet zo atletisch, dus we kunnen niet zo goed klimmen en springen. Wij cavia's hebben twee snijtanden in de bovenkaak en twee snijtanden in de onderkaak. Daarnaast hebben wij ook nog 16 kiezen verdeeld over de bovenkaak en de onderkaak. 

Geschiedenis:
De cavia komt uit Zuid-Amerika. Daar namen de indianen ze als huisdier. Ze hadden cavia’s voor het vlees en ze offerden hen aan goden. Ze deden cavia’s in hun graf zodat de goden niet boos zouden worden. De Spanjaarden waren de eerste buitenlanders die de cavia’s voor het eerst zagen. De Spanjaarden namen de cavia’s meer voor hun kinderen. Later werden de cavia’s duurder en werden ze meer verkocht aan de rijke mensen. Na de tweede wereldoorlog werden cavia’s steeds populairder als huisdier in Europa.

Voortplanting:
Een vrouwtjescavia is al bij 4 weken oud vruchtbaar. Nadat ze gedekt is, is de draagtijd tussen de 65 tot 72 dagen, waarbij ze twee tot vier jongen krijgt. Omdat ze zo snel vruchtbaar zijn, is het verstandig om de jongen na 3 à 4 weken weg te halen bij de moeder.

Wist je dat…

Een jonge cavia “kant en klaar” wordt geboren? Ze hebben al vacht, hun oogjes al open en kunnen direct al lopen.
De tanden van cavia's altijd doorgroeien? De tanden slijten door bijvoorbeeld het eten van hooi.

 

downloaddownload 3