header

MeerZoo caresheet

Degoe

 degoe

Wetenschappelijke naam: Octodon degus  

Nederlandse naam: Degoe  

Land van herkomst: Chili

Grootte: Zonder staart zijn ze 12 tot 20 cm lang. De pluimstaart heeft een lengte tussen de 10 tot 16 cm  

Leeftijd: 5 tot 8 jaar

Gewicht: 175 tot 300 gram

Kleur man/vrouw: Zeer divers, zoals bruingrijs, blauwe, grijze, wit, wildkleur en gevlekt 

Hallo! Ik ben Octodon degus. Ik word in Nederland ook wel degoe genoemd. Ik ben een knaagdier en woon vooral in Chili. Ik leef graag samen met mijn soortgenoten. Er zitten scherpe nagels aan mijn voorpoten en achterpoten waarmee ik erg goed kan graven en klimmen. Als ik kinderen in mijn buik draag, doe ik dat ongeveer 90 dagen. Dan krijg ik ongeveer 3 tot 10 jongen, die ik dan 3 weken moet zogen. Ik ben graag overdag actief, maar neem graag overdag een korte pauze om bij te komen. Wij communiceren met piepjes en geuren. Wij eten graag zaden en granen, maar gras vinden wij ook wel lekker.

Leefwijze: 

Degoes zijn echte groepsdieren, ze zitten altijd gezellig samen in een verblijf. De Degoes vinden het lekker om te graven ze vinden het namelijk lekker als de bodem van het verblijf bedekt is met een dikke laag van tenminste 15 cm, zo kunnen lekker graven.

Omdat degoes van klimmen en klauteren houden vinden ze klim materialen leuk. Bijvoorbeeld stenen, takken en bloempotten of op meerdere hoogtes zitplankjes. Degoes houden ook van zand badderen dit doen ze het liefst twee keer per week. Degoes houden ook er van om zich eventjes terug te trekken om uit te rusten of om te slapen.