header

 

MeerZoo caresheet

Siberische grondeekhoorn

 eekhoorn

Wetenschappelijke naam: Eutamias sibiricus

Nederlandse naam: Siberische grondeekhoorn of Boeroendoek

Land van herkomst: Siberië en Oost-Azië

Grootte: 12 tot 17 cm

Leeftijd:  9 tot 10 jaar

Gewicht: 50 tot 120 gram

Goedendag, hallo, wees welkom! Ik ben een echte druktemaker genaamd de “Siberische grondeekhoorn”, of op zijn boers “Boeroendoek”. Maar de wetenschappers noemen mij Eatamias sibiricus. Maar wat is er nou zo leuk aan mij vraag je? Nou, als eerst heb ik 5 mooie strepen over mijn rug lopen. Als tweede heb ik grote wangzakken waar ik allemaal noten in kan dragen. Als laatst ben ik een grondeekhoorn, dat betekent dat ik mijn hol niet in een boom heb, maar heb mijn hol op de grond. Dit hol maak ik meestal nog wel in een boom, maar dan niet een normale boom maar een omgevallen boom. Ik ben trouwens ook best klein, zo'n 12 tot 17 cm en weeg tussen de 50 en 120 gram! Licht hè? Naast dit word ik alleen niet heel oud, zo'n 9 á 10 jaar is voor mij al hoogbejaard. Maar dat maakt voor mij niet uit want ik begin ook al vroeg met een gezinnetje. Als ik 9 maanden oud ben krijg ik al mijn eerste kinderen, nu denk jij zeker: "kinderen?" Ja, na 40 dagen zwanger te zijn kan ik wel 5 kinderen tegelijk krijgen! Laatste unieke van ons is onze verzameldrang. Noten, bessen, paddenstoelen, zaden, knoppen of granen... wij verzamelen het allemaal. Dit doen wij met een goede reden: in de winter is er namelijk weinig eten en dan hebben wij dat voedsel juist nodig. Dus als wij dan een goede voorraad hebben komen wij met een gevulde maag de winter door. Soms gaan wij wel een beetje te ver en is de voorraad groot genoeg voor meerdere winters.

Exoot:

Wij eekhoorns zijn ook een beetje wereldreizigers. Want wij leven nu op meer plekken dan vroeger; België, Duitsland, Frankerijk, Italië, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland zijn allemaal landen die wij ons thuis hebben gemaakt. Maar wij zijn hier niet zomaar gekomen, wij zijn door de mensen hier gebracht als huisdier. Wij zijn alleen ontsnapt en leven nu daar lekker comfortabel in het wild.

Wist je dat…

Wij heel belangrijk zijn voor het bos? Dit komt omdat zaden, schimmels en noten door het bos verspreiden. Wij zorgen hiervoor zodat het bos kan groeien en bomen niet te dicht op elkaar groeien.