header

Meer Zoo caresheet

Amerikaanse Nerts

 MG 6121

Wetenschappelijke naam: Mustela vision

Nederlandse naam: Nerts of mink.

Land van herkomst: Bijna in geheel Noord-Amerika behalve het zuid-westen.

Grootte: Mannen 32 tot 45 cm lang, vrouwen 32 tot 37 cm lang.

Leeftijd:7 tot 11 jaar.

Gewicht: Mannen; 840 tot 1800 gram, vrouwtjes; 450 tot 810 gram.

Uiterlijk:
De amerikaanse nerts is een slanke marterachtige met korte pootjes. De amerikaanse nertst lijkt heel erg op de Europese nerts. De vacht is chocoladebruin tot zwart van kleur. Beide soorten hebben een witte vlek onder de keel wat doorloopt tot de onderlip, alleen de Europese nerts heeft ook altijd een witte vlek op de bovenlip.

Voortplanting:
De paartijd duurt van januari tot april (in koudere streken tot mei). Mannetjes paren met meerdere vrouwtjes, de draagtijd is ongeveer 40 tot 70 dagen. Na 9 tot 46 dagen (na de paring) komen de embryo's tot ontwikkeling.
In april en/of mei kunnen er één tot 17 jongen worden geboren, gemiddeld is het tussen de 4 en 7 jongen. De jongen worden geboren in een nest van bedekte haren, veren en gedroogde plantendelen. De nest ligt vaak in een hol onder boomwortels of tussen de rotsen. Alleen het moederdier zorgt voor de jongen. Ze verdedigt het nest en brengt de jongen voedsel. 
De jongen wegen vanaf de geboorte ongeveer 8 tot 10 gram, als de jongen ongeveer 10 weken oud zijn gaan ze mee op jacht. Na 13 á 14 weken zijn de jongen zelfstandig en bij 10 á 11 maanden zijn ze geslachtsrijp.

Leefomgeving:
De Amerikaanse nerts komt voor in bijna geheel Noord- Amerika. De nerst leeft in een bebost gebied en/of grasland vlakbij water, zoals traagstromende rivieren en beken maar ook meren en moerassen. Aan de kust is de nerts ook te vinden. Het zijn echte waterdieren en kunnen uitstekende zwemmen. De nerst is voornamelijk 's nachts actief, maar kan ook overdag worden aangetroffen.

De Amerikaanse nerts rust uit in een tijdelijke hol vlakbij het water. Vaak is dit verlaten hol van een muskusrat of een bever, maar een nerts kan zelf ook holen graven. Ook maakt de nerst weleens gebruik van een omgevallen boom. Zijn territorium markeert die met een stinkende geurvlaag. De territorium van een mannetje overlapt vaak met dat van enkele vrouwtjes. 

Voedsel:
De nertsen jagen vaak op de muskusrat, maar lust ook wel rivierkreeften, vissen, watervogels, konijnen, reptielen (slangen, kikkers, insecten). Een mannentje eet meestal een grotere prooi dan een vrouwtje. Vrouwtjes jagen vaak bij en in het water. Af en toe legt een nerts een voedselvoorraad aan in zijn hol. 

De belangrijkste vijanden van de nerts zijn alle voorkomende grote roofdieren zoals de vos, lynx en de oehoe.

            MG 6125 MG 6128