header

Nubische geit

Meer Zoo caresheet

Nubische geit

 nubischegeitkl

Wetenschappelijke naam: Capra aegagrus hircus

Nederlandse naam: Nubische Geit

Land van herkomst: delen van Afrika voornamelijk Egypte

Leeftijd:8 tot 12 jaar

Bééééééhhh!!! Ik ben een Capra aegagrus hircus, maar omdat ik zo groot ben en  lange oren heb wordt ik ook wel de Nubische geit genoemd. Ik kom oorspronkelijk uit Egypte. Als ik kinderen krijg ben ik 145 dagen zwanger. Als ik voor de eerste keer een jong krijg, krijg ik één jong. Als ik later meer jonge krijg, dan krijg ik er meestal twee.  De jonge geitjes zullen de eerste drie maanden bij mij komen drinken en zullen daarna zelf naar voedsel zoeken. Ik hou heel erg van groente en fruit en ik eet veel gras. 

Hoeven bekappen:
Eens per 2 a 3 maanden moeten de hoefjes worden bijgewerkt. De frequentie is afhankelijk van de ondergrond waar de nubische geiten  op lopen. Lopen ze veel op een zachte ondergrond dan moet het wat vaker. Lopen ze veel op een harde ondergrond dan slijten de hoefjes op een natuurlijke wijze. Het hoorn groeit langzaam als een soort teennagel, en als hierop geen onderhoud wordt gepleegd kunnen er beenproblemen ontstaan. Het bekappen kan door een persoon worden uitgevoerd maar het is gemakkelijker met twee personen. Een persoon neemt de geit op schoot en de ander heeft zo de vrije hand om de hoefjes bij te werken. Al het loszittende/overtollige hoorn moet verwijderd worden. Dit voelt de geit niet, hetzelfde als wanneer er bij de mens de nagels worden geknipt. Uiteraard moet niet te diep worden gesneden. Het snijden wordt meestal uitgevoerd met een scherp zakmes of met een stanleymes. Als er langere punten zijn ontstaan, kunnen deze met een stevige schaar of nijptang worden verwijderd. Waneer dit goed wordt bij gehouden is het geen moeilijke of zware klus!!!

Kleurslagen: 

Nubische geiten komen in vele verschillende kleurslagen voor. Het meest voorkomend zijn de bruine Nubische geiten met een witte tekening. Ook de zwarte en witte Nubische geit komt men regelmatig tegen. Heel populair zijn de bonte dieren. Deze komen voor in zwart, bruin en wit bont.

Naast de Nederlandse nubische geit is er ook nog een Afrikaanse en Australische nubische geit. De kleuren van deze geiten zijn vaak rood, licht, zwart, wit of bruin. 

Rasstandaard: 

Een volwassen vrouwelijke nubische geit is ongeveer 78 centimeter hoog. De beharing is kort, dicht en glanzend. De rug moet mooi recht zijn en de buiklijn loopt naar achteren toe iets af. Dit heet wigvormig. Voor het goed functioneren van de longen, het hart en de spijsverteringsorganen is een brede diepe borst met goed gewelfde ribben en een ruime middenhand gewenst. De nubische geit kan horens hebben maar dit hoeft niet.

Een volwassen mannelijke Nubische geit heeft een hoogtemaat tussen de 85 cm. De kop wordt hoog gedragen op een lange slanke nek zonder belletjes of sik met lange hangoren. De grote, donkere ogen lijken op de ogen van een hert