header

Meer Zoo caresheet West-Afrikaanse dwerggeit

 MG 5866

Wetenschappelijke naam: Capra aegagrus hircus.
Engelse naam: Pygmy goat.
Nederlandse naam: Dwerggeit
Land van herkomst:uit de Kameroense Valley van West-Afrika.
Leeftijd:15 tot 20 jaar.

Bééééééhhh!!! Ik ben een Capra aegagrus hircus, maar omdat ik zo klein ben noemt iedereen mij Dwerggeit. Ik kom oorspronkelijk uit Kameroen. Als ik kinderen krijg ben ik 145 dagen zwanger. Als ik voor de eerste keer een jong krijg, krijg ik één jong. Als ik later meer jonge krijg, dan krijg ik er meestal twee.  De jonge geitjes zullen de eerste drie maanden bij mij komen drinken en zullen daarna zelf naar voedsel zoeken. Ik hou heel erg van groente en fruit en ik eet veel gras. 

Hoeven bekappen:
Eens per 2 a 3 maanden moeten de hoefjes worden bijgewerkt. De frequentie is afhankelijk van de ondergrond waar de dwerggeiten op lopen. Lopen ze veel
op een zachte ondergrond dan moet het wat vaker. Lopen ze veel op een harde ondergrond dan slijten de hoefjes op een natuurlijke wijze. Het hoorn groeit langzaam als een soort teennagel, en als hierop geen onderhoud wordt gepleegd kunnen er beenproblemen ontstaan. Het bekappen kan door een persoon worden uitgevoerd maar het is gemakkelijker met twee personen. Een persoon neemt de geit op schoot en de ander heeft zo de vrije hand om de hoefjes bij te werken. Al het loszittende/overtollige hoorn moet verwijderd worden. Dit voelt de geit niet, hetzelfde als wanneer er bij de mens de nagels worden geknipt. Uiteraard moet niet te diep worden gesneden. Het snijden wordt meestal uitgevoerd met een scherp zakmes of met een stanleymes. Als er langere punten zijn ontstaan, kunnen deze met een stevige schaar of nijptang worden verwijderd. Waneer dit goed wordt bij gehouden is het geen moeilijke of zware klus!!!

Kleurslagen: 

West-Afrikaanse dwerggeiten komen in vele verschillende kleurslagen voor. Het meest voorkomend zijn de bruine dwerggeiten met een zwarte aalstreep, onderbuik en poten. Ook de zwarte dwerggeit (vaak met een wit stipje op het kopje) komt men regelmatig tegen. Heel populair zijn de bonte dieren. Deze komen voor in zwart en bruin bont. Een bijzondere kleurslag bij dwerggeiten is de zogenaamde stippel aftekening. Hierbij is de voorhand van de dwerggeit effen van kleur en de achterhand wit met daarin stippen van dezelfde kleur als de voorhand.

De kleuren schimmel, lakenvelder, abrikoos, isabel, camel, black & tan zijn zeldzaam. Toch zijn er in Nederland enkele dwerggeitenhouders die op een fanatieke manier proberen om deze kleuren in stand te houden en zelfs het aantal te vergroten.

Rasstandaard: 

Een volwassen vrouwelijke West-Afrikaanse dwerggeit is ongeveer 50 centimeter hoog. De beharing is kort, dicht en glanzend. De rug moet mooi recht zijn en de buiklijn loopt naar achteren toe iets af. Dit heet wigvormig. Voor het goed functioneren van de longen, het hart en de spijsverteringsorganen is een brede diepe borst met goed gewelfde ribben en een ruime middenhand gewenst. De staart ligt vlak tegen het kruis. Het beenwerk is droog, krachtig en goed vierkant geplaatst. De horens zijn klein en iets naar achteren toe gebogen.

Een volwassen mannelijke West-Afrikaanse dwerggeit heeft een hoogtemaat tussen de 50 en 60 cm. De lengte is ongeveer 10% meer dan de hoogte. In vergelijking van de volwassen vrouwelijke dieren is het geraamte iets zwaarder, de horens zwaarder en de voorborst wat breder. Hals en voorhand zijn iets zwaarder bespierd, de achterhand is droger en het kruis is minder breed.

 

 MG 5887dwerggeiten2