header

Meer Zoo caresheet Ezel
 whitney200.jpg
Whitney ezelin (moeder)
Latijnse naam: Equus asinus
Nederlandse naam: Ezel
Land van herkomst: De ezel stamt af van de wilde ezel. Deze komt voor in Noord- en Oost-Afrika.
Schofthoogte: 1,2 meter (Bram en Donkey hebben een schofthoogte van ca 90 cm)
Gewicht: 180 kg 
donkey_copy.jpg
Bram ruin (vader)
Leeftijd: 30/40 jaar
Positieflijst/ Negatieflijst: NVT
Kleur man: grijs, bruin,zwart
Kleur vrouw: grijs,bruin,zwart

Ons eerste Ezelveulen en de "problemen" in de eerste twee weken. 

Hieronder een verslag:

Whitney, onze ezel merrie, is op de nacht van 18 op 19 mei 2012 bevallen van een prachtig hengst veulentje. Het was wel even vreemd om twee (1,5) ezels in de stal te zien die ochtend. Het is een mooi spierwit hengstje met een grijs/zwart staartje. Het was onze eerste ervaring met een veulen van een ezel en voor de merrie was het ook haar eerste veulen. Het veulentje was groot, lange benen en niet al te dik in verhouding met de veulens van de minipaardjes die wij hebben. Het leek erop dat alles goed ging met het veulentje en het leek ook goed te drinken, maar dat bleek later op de geboortedag toch niet zo te zijn. Whitney duwde het veulentje steeds weg als het wilde drinken het leek er op dat er problemen waren met de uier. We hebben eerst geprobeerd Whitney te kolven (melken) maar toen kwam er maar zo weinig melk uit, 50ml, en dat was niet genoeg voor het veulen. Ook het kolven was niet erg makkelijk daar ze steeds wegdraaide en schopte.

Voor Whitney hebben we de dierenarts gebeld omdat het erop leek dat ze een uierontsteking had, ze had een heel hard uier en er kwam nauwelijks melk uit, ook deed het pijn als je aan het uier zat en begon ze een beetje te schoppen. Na de komst van de dierenarts werd ons vermoeden bevestigd en bleek dat de merrie een uierontsteking had. De uierontsteking werd behandeld met medicijnen. Deze behandeling duurde een goede week.

Dezelfde ochtend van de geboorte is er nog contact geweest met de vereniging van het Nederlandse ezel stamboek om te informeren wat te doen met het veulen in verband met het drinken van poedermelk enz. Wij hebben een zak poedermelk voor paarden gehaald en het in een fles gestopt voor het veulentje.

-          Het veulen moest 10% van het lichaamsgewicht aan melk (van poeder) binnen krijgen, we hebben het veulen gewogen en het woog 17 kg. Dit betekend dus dat het veulen 1,7 liter melk verdeeld over de dag moet hebben. We hebben afgesproken dat het veulen 7x per dag een fles krijgt:    

-           09,00, 11,00, 13,00, 15,00, 17,00, 19,00 en 21,00 uur. Iedere voeding 0,25 Liter

-          Als het veulentje niet wil drinken krijgt hij gewoon bij de volgende voer ronde het gene wat hij nog niet opgedronken heeft van de vorige ronde mits het blijft drinken.

-          het veulen moet in ieder geval nog 6 weken bijgevoerd worden met de poedermelk.

-          Wat het veulen wel doet is af en toe een beetje hooi opeten, maar ook dit gaat nog niet echt zoals het moet, hij kauwt wel maar spuugt het ook weer uit.

-          Na een paar dagen is het veulen ook al in de buiten stal geweest samen met de moeder dit was een groot succes. Hij en mama kunnen lekker naar buiten kijken, ze gaan nog niet echt de wei in maar als ze zo uit de stal kunnen kijken kan het veulen al wel vast wat van de buitenwereld zien. 

Het veulen dronk steeds minder aan de fles en het leek er op dat ze toch weer melk kreeg van de merrie. We hebben daardoor het bijvoederen van de melk na een dag of vijf weer wat aangepast. De huidige aanpak die we hanteren voor het bijvoeren van het veulen gaat als volgt;

-          er word steeds een volle fles melk aangemaakt. 1 fles heeft een inhoud van een halve liter. de verhouding voor de poedermelk is 50 gram poeder op 0,5 liter water

-          het veulen is nog niet in staat om een halve liter per keer te verwerken, daarom is ervoor gekozen om per voerbeurt slechts 0,250 liter te voeren

-          de frequentie van voeren ligt nu op de 3 uur, er word dus iedere drie uur gevoerd. ’s Nachts word er niet gevoerd.

-          De voedertijden zijn; 09:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00

-          het veulen wil af en toe wel eens tegenstribbelen, mocht dit het geval zijn dan volstaat het wanneer er min 0,150 liter is gevoerd.

-          Wanneer het veulen niet wil drinken kun je het volgende doen;

-          De kop iets omhooghouden, en iets in de fles knijpen. De melk loop dan in de bek en het veulen moet dan wel slikken. Als de eerste slok is genomen word er meestal wel door gedronken.

-          Een andere manier is zachtjes met je vinger op de tong van het veulentje drukken, als het op je vinger gaat sabbelen dan kan de fles erin.

-          Als het veulen na enkele minuten tegen gaat stribbelen kan je het even laten lopen, meestal gaat het dan naar het moederdier om hier iets te drinken. Als het veulen weer rustig staat kan er nog een poging worden ondernomen om de rest van de melk te voeren

Het veulen deed steeds moeilijker en ging minder drinken per voederbeurt en na een anderhalve week hebben wij het veulen niet meer bijgevoerd en dronk het weer volledig bij de moeder. De uierontsteking was weer over. In de gehele tijd maakte het hengstje een actieve en eigenwijze indruk en wij hebben niet de indruk gehad dat het diertje er verder op enige manier onder heeft geleden. Het is alleen nu super mak en loopt vaak los mee naar de weide. Nu een week of twee later loopt hij samen met vader (geholpen ondertussen), moeder en nog een ezel (een geholpen opvang ezel, we noemen hem oom, in de weide en alles gaat super goed.

 


whitneyenbliksem Whitney met zoon bliksem