header

Meer zoo caresheet Valkparkiet

vakparkiet_man

Wetenschappelijke naam: Nymphicus hollandicus.
Nederlandse naam: Valkparkiet.
Land van herkomst: Australiƫ.
Grootte: 30 tot 33 cm (kop tot staart).

Leeftijd:15 tot 20 jaar.

Gewicht: 80 tot 125 gram.

Ringmaat:5.4 / 5.5 mm.

Hoi! Ik ben Nymphicus hollandicus en ik word in Nederland ook wel Valkparkiet genoemd. Als je ooit naar AustraliĆ« gaat, kom je mij daar vast en zeker tegen. Ik ben makkelijk te herkennen. Ik ben grijs, maar heb oranje wangen en een gele kuif. Ik ben ook vaak in het wit te vinden met rode wangen en ook een gele kuif. Ik kan ongeveer 20 jaar oud worden. Ik leg 3 tot 5 eieren per keer en daar broed ik 18 tot 21 dagen op. Na 4 tot 5 weken kunnen de jongen zelfstandig vliegen. Ik hou erg van zaden en fruit, groente vind ik ook erg lekker!

Kenmerken:

De valkparkiet is 30 tot 33 cm lang. De vogel is overwegend grijs met witte vlekken op de vleugels. De vogel heeft een lange staart waarvan de middelste staartpennen langer zijn dan de buitenste.
Het mannetje heeft een bleekgele kop en een opvallende rechtopstaande gele kuif, verder een oranjerode vlek op de wang. De staartveren zijn egaal van kleur. Ze zijn ook een stuk luidruchtiger dan de vrouwtjes.
Bij het vrouwtje is het geel en het rood wat doffer van kleur. Bij het vrouwtje is een regelmatig patroon van horizontale donkere strepen zichtbaar op de buitenste staartveren. 

Voliere:
De valkparkiet heeft haar volieren het liefste buiten staan, als het kan met de voorkant richting het zuiden, want daar voelen de valkparkieten zich het beste bij. In een goede voliere zitten zitstokken met klimtuig, zodat de vogels kunnen zitten en spelen. Deels overdekt en de nestkasten gehele jaar beschikbaar. De nestkasten gebruiken ze als schuilgelegenheid gedurende eventuele koudere periodes. Bij MeerZoo zitten de valkparkieten in een Australische gemeenschapsvoliere van 18 x 4 meter met diverse andere Australische vogels zoals grasparkieten en zebravinken

Kweek:
Een vrouwtje legt dus 3 tot 5 eieren en broedt 18 tot 21 dagen waarin zij wordt bijgestaan door het mannetje. Na 4 tot 5 weken vliegen de eerste jongen uit en na 7 tot 8 weken zijn de jongen zelfstandig. Na 9 maanden zijn valkparkieten geslachtsrijp, maar aangeraden wordt om langer te wachten om ze voor de kweek in te zetten. Het mannetje krijgt ook pas later zijn felle kleuren. Het ringen moet gebeuren als de valkparkiet 6 tot 10 dagen oud is. Een broedblok of nestkast van 25x25x25 cm met een opening van 8 cm doorsnede zijn geschikte maten. 

Temperatuur/luchtvochtigheid:
Ze zijn wintervast. Valkparkieten kunnen zomers en winters buiten blijven als er maar plekken zijn waar de dieren droog kunnen zitten en eventueel nestkasten om te schuilen.

Valk_koppel