header

Meer Zoo caresheet

Venezuela Amazone Papegaai

Latijnse naam: Amazona amazonica

Nederlandse naam: Oranjevleugelamazone / Kulekule / Amazonepapegaai / Venezuela papegaai / Venezuela Amazone / Venezuela Amazone Papegaai

Engelse naam: Orange-winged Amazon / Orange-winged Parrot / Loro Guaro

Land van herkomst: Tropisch Zuid-Amerika, van Colombia, Trinidad en Tobago-Zuid tot aan Peru en centraal Brazilië.

Grootte: 31 – 353cm

Gewicht: 300-460 gram

Leeftijd: 50 jaar en ouder

Ringmaaat: 10 MM

 

Kleur man en pop: Man en pop: geen uiterlijk verschil. De hoofdkleur is groen. De veren in de nek zijn licht zwart omzoomd. De wangen en het voorste gedeelte van de schedel zijn geel. Het voorhoofd, de teugels en het gebied rondom de ogen zijn violetblauw. Met betrekking tot de kopkleur dient hier te worden opgemerkt dat er tussen de individuen een behoorlijke variatie bestaat. De handpennen zijn violetblauw met zwarte punten. Verder heeft de Venezuela-amazone een oranje vleugelspiegel, die wordt gevormd door de drie buitenste armpennen, bij sommige vogels echter door de buitenste vier of vijf. De staart is groen, echter aan de punt meer groengeel. De naakte oogring is grijs. De snavel is hoornkleurig, aan de punt grijs. De iris is oranje en de poten zijn grijs. 

Verschil man en vrouw:Man en pop zijn uiterlijk gelijk. In algemene zin zijn de mannen vaak wat forser dan de poppen. Toch kan hier niet blind op gevaren worden. Er zijn namelijk ook poppen die flink uit de kluiten gewassen zijn. Daarom is de betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

 

Temperatuur/Luchtvochtigheid: De papegaaien kunnen in de winter prima buiten leven, mits ze schuilplekken hebben om uit de wind en regen te kunnen zitten.

Kweek: De amazonepapegaaien nesten in boom holtes. De eitjes zijn wit en er zijn er meestal 3 tot 4 in een legsel. Het vrouwtje broedt de eieren voor ongeveer 26 dagen en de jongen verlaten het nest ongeveer 60 dagen na het uitkomen.

Voeding: In gevangenschap eten veel amazonepapegaaien een mix van zaden, fruit en groenvoer. Voedingsdeficiëntie is de meest voorkomende oorzaak van ziektes bij vogels die als gezelschapsdier worden gehouden. Daarom is het zeer aan te raden om de papegaai een goed pelletvoer te geven. Amazonepapegaaien mogen, net als elke papegaai, groenvoer en fruit alleen als traktatie krijgen naast een uitgebalanceerd dieet. Als traktatie kan men de vogel kleine stukjes banaan, peer of appel geven, maar de normale brokjes, uit de hand gegeven, worden door het dier ook gewaardeerd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.