header

Meer Zoo caresheet Grijze Roodstaart (Timneh)

Timneh papegaai

Latijnse naam: Psittacidae erithacus timneh.
Nederlandse naam: Grijze Roodstaart (Timneh).
Land van herkomst: Afrika, de Ivoorkust, Guinea, Liberië, Sierra Leone
Grootte: 27 tot 32 cm.
Gewicht: 300 tot 360 gram.
Leeftijd: ca. 70 jaar
Ringmaat: 10 mm.
Kleur man/vrouw: De kleur is in het geheel donkergrijs. De kleuren van de bovenstaart en onderstaart veren is donkerbruin. De bovensnavel is lichter van kleur dan van de Congo grijsstaart.

Hoi! Je ziet het goed! Ik ben de Psittacidae erithacus, oftewel de Grijze Roodstaart. Hoe dat komt? Nou, ik ben namelijk grijs met een rode staart. Ik ben ongeveer 30 tot 40 centimeter groot en weeg een halve kilo. Ik word wel heeeel oud. Namelijk 70 jaar en ouder. Als ik eieren leg ,leg ik er meestal 3 of 4. Na ongeveer 30 dagen komen deze eieren uit en na pas 90 dagen gaan ze voor het eerst het nest uit. Ik hou erg van zaadjes, nootjes en van fruit

 

Trainen/verzorgen:
Grijze roodstaartpapegaaien zijn zeer intelligent en zullen u op zeker moment gaan uitproberen. Bent u daar niet op voorbereid, dan kan dit ontaarden in een schreeuwende en bijtende vogel. Een goede training, opvoeding en socialisatie van uw vogel is zeer belangrijk om agressiviteit en andere problemen te voorkomen. Door de papegaai te trainen kan het dier meer vrijheid krijgen, wat een positieve invloed heeft op de algehele (geestelijke) gezondheidstoestand. U kunt uw vogel bijvoorbeeld trainen om netjes op uw hand of op een stok te stappen en te accepteren dat zijn nagels gevijld worden. Verdiep u voordat u een papegaai aanschaft in hun gedrag. Sommige mensen laten hun vogels kortwieken, zodat ze ook veilig mee naar buiten kunnen, bijvoorbeeld op een papegaaienbuggy of op de fiets. Een nadeel is dat zij dan niet meer kunnen vliegen, een voordeel is dat ze meer vrijheid krijgen doordat ze gemakkelijker buiten hun kooi 
kunnen rondlopen.
Als grijze roodstaartpapegaaien goed worden opgevoed, kunnen ze heel vertrouwd raken met hun verzorger. Grijze roodstaarten hebben de neiging zich aan één persoon te hechten.

Huisvesting:

Een grijze roodstaartpapegaai is een zeer actieve vogel. Zowel in de buitenvolière als het huiskamerverblijf moet voldoende gelegenheid zijn voor de vogels om bezig te zijn. Wilde vogels brengen een groot deel van hun tijd door met voedsel zoeken en met sociaal en verzorgend gedrag, daarom moet er ook speelgoed in het verblijf aanwezig zijn om gedragsproblemen te voorkomen. Voederspeeltjes (fourageerspeelgoed) houden de vogel goed bezig. Het dier moet dan moeite doen om zijn voedsel te bemachtigen, net als in de natuur. Ook speeltjes die de papegaai met zijn snavel kan manipuleren en kapot kan maken zijn belangrijk en moeten altijd aanwezig zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld speelgoed van leer of touw. Als u de vogel los in de kamer laat vliegen, pas dan op met zaken als snoeren, giftige planten en andere huisdieren en doe eventueel de gordijnen dicht zodat het dier niet tegen het raam vliegt. Het is belangrijk dat u regelmatig ontlasting en voedselresten verwijdert, zodat op de bodem rondscharrelende vogels daar niet mee in contact komen. Ook de stokken, takken en speelgoed dienen regelmatig gereinigd te worden. Hiervoor zijn speciale niet-schadelijke reinigers in de handel. Was goed uw handen voor en na het hanteren van de vogel of het verschonen van de kooi, papegaaien kunnen ziekten (zogenaamde zoönosen) op mensen overbrengen.

Voortplanting:

Het verschil tussen een man en vrouw is lastig te bepalen, hiervoor kun je het beste een DNA onderzoek laten doen. Grijze roodstaartpapegaaien zijn geslachtsrijp wanneer ze vier tot zeven jaar oud zijn. In de broedperiode, die hier in Nederland rond april begint, kunnen vrouwtjes (popjes) zich erg aanhalig gedragen. Ze zitten vaak kirrend met laaghangende vleugels op de tak en proberen de aandacht van de man te trekken. Een grijze roodstaartpop legt twee tot vijf eieren in een broedblok. In het wild blijven de jongen soms jarenlang bij de ouders. Veel gekweekte vogels zijn in het verleden met de hand door mensen grootgebracht, omdat dit tammere vogels op zou leveren. Dit is echter een fabeltje: de meest stabiele vogels zijn door de ouders zelf in samenwerking met de kweker grootgebracht, het zogenaamde 'co-parenting'. De jongen verlaten de ouders dan ook pas wanneer ze zelfstandig eten en - liefst in een buitenvolière - hebben gevlogen. Wettelijk mogen grijze roodstaartpapegaaien pas van hun ouders gescheiden worden als ze 103 dagen oud zijn. Om tam te blijven moeten ze ook daarna nog regelmatig gehanteerd worden.

Gedrag:

In het wild leeft de Timneh grijze roodstaart in grote groepen en kiest hier een partner voor het leven uit. De Timneh grijze roodstaart is over het algemeen wat feller in gedrag dan zijn soortgenoot de Congo grijze roodstaart. Het is een zeer intelligente vogel die gemakkelijk woorden en geluiden aanleert zoals de deurbel of het geluid van een andere vogel/huisdier, houd er wel rekening mee dat niet elke grijze roodstaart zal gaan praten!

Voliere: 

Grootte 4 meter lang x 2 meter breed x 3 meter hoog. De gaasdikte is 2.45 mm. Met gewoon parkietengaas kunnen ze doorheen bijten. Wij geven dieren graag de ruimte. Ze zijn winterhard en blijven het gehele jaar buiten in de voliere. Deze is deels afgeschermd door transparante platen. Er zijn takken geplaatst op diverse hoogten. Deze takken zullen regelmatig moeten worden vernieuwd omdat ze dol zijn om op de takken te knagen en kapot te maken.

De jongen:

De jongen zijn bij hun geboorte bedekt met een heel dun laagje wittig dons. De roze huidskleur is dan ook gemakkelijk door dit dunne dons te zien. Tot ongeveer de 10e dag worden de jongen door de pop gevoerd, daarna helpt ook de man mee de jongen te voeren. De ogen van de jongen gaan tussen de 10e en de 14e dag open. Na ca. 20 dagen komen de eerste grijze veren aan de vleugels door. Rond dit tijdstip moeten de jongen ook geringd worden. Na ca. 40 dagen worden de rode staartveren zichtbaar. Na ruim 9 weken hebben de jongen het volledige verenpak. Tussen de 90 en 100 dagen verlaten de jongen het nest. Ongeveer 30 dagen later kunnen de jongen bij de oudervogels worden weggehaald.

Wist je dat....
Wij geen stembanden hebben maar wel heel goed geluiden kunnen imiteren. We kunnen wel 750 verschillende woordjes leren.