header

Meer Zoo caresheet Groenvleugelkoningsparkiet

Groenvleugel konings met jong 

Wetenschappelijke naam: Alisterus chloropterus
Nederlandse naam: Groenvleugelparkiet
Land van herkomst: Nieuw-Guinea
Grootte: 36 tot 42 centimeter.
Leeftijd:15 tot 25 jaar.
Gewicht:140 tot 190 gram.
Ringmaat:7 mm.

Hoi, ik ben de Alisterus chloropterus, ook wel bekend als de groenvleugelkonigsparkiet. Ik heb mijn naam te danken aan de mooie glanzende groene vleugels. Ik kom oorspronkelijk voor in Nieuw-Guinea. Als ik eieren leg dan zijn het er meestal 3 of 4. Na een broedperiode van 21 dagen komen mijn eieren uit. Na 8 weken verlaten mijn jongen dan het nest. Ik eet graag bessen, fruit, zaden en soms ook een insect.

Uiterlijk:
Een mannetje heeft een rode kleur, alleen zijn de vleugels groen en de staart zwart. Over de rug kunnen ze blauwe veren hebben. Op de vleugel zelf hebben ze vaak een lichte groene of gelige streep (zoals u kunt zien op de foto). Ze hebben een oranjegele snavel.
Een vrouwtje is overwegend groen met een rode borst. De rug is blauw. De snavel is donkergrijs.
In het wild: 
In het verspreidingsgebied van de groenvleugelkoningsparkiet is hij voornamelijk waar te nemen in eucalyptus bossen en in het subtropisch regenwoud.
Van nature is de koningsparkiet dan ook een bosvogel. Koningsparkieten vliegen gewoonlijk rond in paren of kleine groepen. In de herfst verzamelen de jonge vogels zich in groepen van twintig tot wel dertig stuks. Overdag zijn de vogels vaak te vinden in bomen en struiken waar ze beschutting zoeken voor de zon en of op zoek zijn naar voedsel. Ook komen ze regelmatig op de grond om te drinken en voedsel te zoeken. In Australië loopt het broedseizoen van september tot januari. In het wild maken ze graag gebruik van hele diepe nesten in hoge bomen.
Volieré
Parkieten houden van vliegen en daarom is ruime volieré ideaal. De buitenvolieré van 4 á 5 meter lang, 1 meter breed en 2 meter hoog is al vrij geschikt. Met een nachtverblijf of binnenverblijf van 1 meter lang, 1 meter breed en 2 meter hoog, deze hoort wel tocht- vorstvrij te zijn. Een broedhok met een opening van 20 cm.