header

Meer Zoo caresheet Grijze Roodstaart (Congo)

roodstaart2.jpg

Wetenschappelijke naam: Psittacidae erithacus.
Nederlandse naam: Grijze Roodstaart (Congo).
Land van herkomst: Midden- en west-Afrika, Ivoorkust, Kongo
Grootte: 33 tot 40 centimeter.
Leeftijd:  ongeveer 70 jaar.
Gewicht:  400 tot 500 gram.
Ringmaat:  11 mm.

Hoi! Je ziet het goed! Ik ben de Psittacidae erithacus, ook wel bekend als de Grijze Roodstaart. Waarom ik zo heet? Nou, ik ben namelijk grijs met een rode staart. Als ik eieren leg, leg ik er meestal 3 of 4. Na ongeveer 30 dagen komen deze eieren uit en na pas 90 dagen gaan ze voor het eerst het nest uit. Ik hou erg van zaadjes, noten en fruit.

Kenmerken

Deze Congo grijze roodstaart papegaai word gekenmerkt door zijn grijze veren over zijn gehele lichaam en hoofd en zijn felrode staart. Zijn snavel is zwart en zijn pootjes zijn vaak ook grijs. Jonge vogels hebben ook een grijs hoofdje en lichaam maar door het rode van de staartveren zie je vaak een zwarte waas. Ook heeft de jonge grijze roodstaart nog niet direct een licht gele kleur in zijn ogen maar zijn de ogen zwart van kleur.
De Congo grijze roodstaart word gemiddeld 40 centimeter lang en weegt tussen de 400 en 500 gram.

Gedrag

De Congo grijze roodstaart leeft in het wild in groepen maar kiest één partner uit voor de rest van zijn leven. Het zijn sociale vogels die je ook absoluut geen plezier doet om ze alleen te houden op een plek waar ze weinig contact hebben met hun baasjes. Het zijn intelligente vogels die in gevangenschap verschrikkelijk veel woordjes kunnen leren, let er wel op dat niet elke grijze roodstaart zal gaan praten. Ook staan ze erom bekend dat ze geluiden goed kunnen imiteren zoals de deurbel.

Kleur man/vrouw: De algemene lichaamskleur is bleek- tot donkergrijs. Rond het oog is de huid witachtig en niet bevederd. De stuit is grijswit. De boven- en onderstaartveren hebben de voor deze soort zo kenmerkende rode kleur. De ogen zijn licht tot fel geel, de snavel is zwart en de poten zijn donkergrijs.

Voliere: Grote 4 meter lang x 5 meter breed x 3 meter hoog. De gaasdikte is 2.45. Gewoon parkieten gaas kunnen ze doorheen bijten. Wij geven dieren graag de ruimte. Ze zijn winterhard en blijven het gehele jaar buiten in de voliere. Deze is deels afgeschermd door transparante platen. Takken op diverse hoogten. Deze takken zullen regelmatig moeten worden vernieuwd omdat ze dol zijn om op de takken te knagen en kapot te maken.
De jongen: De jongen zijn bij hun geboorte bedekt met een heel dun laagje wittig dons. De roze huidskleur is dan ook gemakkelijk door dit dunne dons te zien. Tot ongeveer de 10e dag worden de jongen door de pop gevoerd, daarna helpt ook de man mee de jongen te voeren. De ogen van de jongen gaan tussen de 10e en de 14e dag open. Na ca. 20 dagen komen de eerste grijze veren aan de vleugels door. Rond dit tijdstip moeten de jongen ook geringd worden. Na ca. 40 dagen worden de rode staartveren zichtbaar. Na ruim 9 weken hebben de jongen het volledige verenpak. Tussen de 90 en 100 dagen verlaten de jongen het nest. Ongeveer 30 dagen later kunnen de jongen bij de oudervogels worden weggehaald.
Wist je dat...
Wij geen stembanden hebben maar wel heel goed geluiden kunnen imiteren. We kunnen wel 750 verschillende woordjes leren.

roodstaart3.jpg