header

Meer Zoo caresheet Edelpapegaai

 edel koppel kl

Wetenschappelijke naam: Eclectus roratus 
.
Nederlandse naam: Edelpapegaai.
Land van herkomst:  Nieuw-Guinea ,Indonesië en Noord-Australlié
Grootte: ca. 35 centimeter.
Leeftijd:ca. 50 jaar.
Gewicht:400 tot 500 gram.
Ringmaat:11 mm.

Mijn naam is Eclectus roratus, maar ik word ook wel edelpapegaai genoemd. Als ik eieren leg zijn dit er meestal maar twee. Deze komen na ongeveer 25 tot 30 dagen uit en na ongeveer 70 tot 80 dagen verlaten mijn jongen het nest. Ik eet erg graag vruchten, noten, zaden, bessen, bloesems en nectar.

Kleur man: 
De man is overwegend groen. Maar de vleugels en de staart kunnen de volgende kleuren als blauw, olijfgroen, zwart, rood, geel en lichtblauw hebben die de man fantastisch mooi gekleurd maakt. Ze hebben een gele snavel.

Kleur vrouw:
De vrouw is overwegend rood met blauw-violet en olijfgroene vleugels en/of staart. Ze hebben een zwarte snavel. 

In het wild:
Edelpapegaaien zitten niet graag laag. 's Avonds verzamelen edelpapegaaien zich hoog in de bomen, tot grote groepen om gezamelijk de nacht door te brengen. Overdag verblijven de paartjes vaak alleen of in kleine groepen het liefst in de binnenlandse oerwouden en mangroves. Een mannetje kan best twee of meerdere vrouwtjes hebben in de natuur. Een edelpapegaai is geen vlieger maar een klimmer.

Leefwijze:

In hun leefgebied voeden ze zich in hoofdzaak met het vruchtvlees van diverse vruchten (bananen, papaya, vijgen). Verder bestaat de voeding uit nectar, bessen, zaden, noten en bloesems van vruchtdragende bomen en struiken. Regelmatig dringen ze maïsplantages binnen om zich daar tegoed te doen aan het rijpende maïs.

Wist je dat.... 
De rui bij de edelpapegaai anders verloopt dan bij de meeste papegaaien soorten. Een vogel ruit, omdat nieuwe veren de taak van de oude, versleten veren kunnen gaan overnemen. Als de kop van de edelpapegaai aan de rui toe is dan wordt deze meestal eerst voor een groot deel kaal. Pas later groeien er weer mooie veren voor terug. Dus schrik niet als je een kale edelpapegaai ziet! Dan is hij bezig met het vervangen van zijn winterkleed. 

 edel pop kl