header

Meer Zoo caresheet Perzikkopdwergpapegaai

agapornis.jpg

Wetenschappelijke naam: Agapornis roseilcollis catumbella
Nederlandse naam: Perzikkopdwergpapegaai (agapornis ondersoort)
Land van herkomst: Zuidwest-Afrika (van Angola tot de oevers van de oranje rivier)
Grootte: 15-17 cm.
Gewicht: 46-63 gram

Leeftijd: Ca. 10 jaar
Ringmaat: 5 mm.
Kleur man: Deze ondersoort heeft een intensere kleur dan de gewone Agapornis. Het voorhoofd is overwegend rood - wat verder naar beneden - overgaat in diep roze. De rest van het lichaam is lichtgroen en de vleugels zijn donkergroen.
Kleur vrouw: Deze ondersoort heeft een intensere kleur dan de gewone Agapornis. Het voorhoofd is overwegend rood - wat verder naar beneden - overgaat in diep roze. De rest van het lichaam is lichtgroen en de vleugels zijn donkergroen.
Volière: Grootte: 4 meter lang x 1 meter breed x 2 meter hoog. Ze hebben in de winter een verwarmde nestkast nodig. De volière moet stevig van bouw zijn.
Kweek: Met deze vogels valt gemakkelijk te kweken. Ze leggen ongeveer 4/5 eitjes. De ideale nestkast is zo'n 25 cm lang, 15 cm hoog en 15 cm breed. Ze gebruiken schors (wilgentakken), bladeren en grashalmen om ene bolvormig nest te maken. De broedduur bedraagt ongeveer 26 dagen. Tijdens het broeden zorgt het mannetje voor het eten van het popje. De jongen worden nog twee weken bijgevoerd als ze kunnen vliegen. Daarna moeten ze apart worden gehuisvest. 
Behuizing: Buiten voliere. Vorstvrij. 
Temp/ Luchtvochtigheid: Winterhard.
Voeding: Zadenmengsel en eivoer voor grote parkieten/agapornissen, verder nog grit en af en toe fruit.