header

Meer Zoo caresheet Roodvleugelparkiet

 roodvleugelparkiet Wetenschappelijke naam: Aprosmictus erythropterus
Nederlandse naam:   Roodvleugelparkiet
Land van herkomst:  Nieuw-Guinea en Australië
Grootte: 30 tot 33 centimeter.
Leeftijd: 25 tot 30 jaar
Gewicht: 120 tot 210 gram.
Ringmaat: 6,5 mm.

Hoi, mijn naam is Aprosmictus erythropterus, maar de meeste mensen noemen mij ook wel roodvleugelparkiet. Ik heb mijn naam te danken aan de mooie rode vleugels. Ik kom oorspronkelijk voor in Nieuw-Guinea en Australië. Als ik eieren leg dan is dit meestal een nestje van 3 tot 6 eieren. Nadat ik er 21 dagen op heb zitten broeden komen de jongen uit die na 5 á 6 weken het nest verlaten. Ik eet graag bessen, fruit, zaden en soms ook een insectje.

Beschrijving:

De roodvleugelparkiet is gemiddeld 30 tot 33 cm lang. Het mannetje is glanzend lichtgroen met opvallende, helderrode schouders en zwarte veren op de mantel overgaand in hemelsblauwe veren op de rug.
Het vrouwtje is grasgroen, met een veel kleinere rode vlek op de vleugel en een blauwe stuit. Zowel mannetje als vrouwtje hebben een roodachtige snavel.

Voortplanting:

Buiten de broedtijd leven de roodvleugelparkieten in groepen, maar in de broedperiode zonderen de gevormde paartjes zich af om te nestelen. Het nest van de roodvleugelparkiet bevindt zich in een holle boom. Het uiteindelijke nest kan soms wel meters onder de ingang van het hol liggen. Er worden 3 tot 6 eieren gelegd, die in 3 weken tijd worden uitgebroed. Hij kan 25 tot 30 jaar oud worden.

Leefwijze:

Ze leven bij voorkeur in eucalyptusbossen en eten graag de zaden van de eucalyptus en acasia's. In de kustgebieden komen ze ook voor in cultuurgebied. Ze voeden zich met vruchten, nectar en in mindere mate met insecten en larven

De jongen:

De jongen worden na ongeveer 20 dagen geboren. De jongen worden door het vrouwtje (pop) gevoerd. De pop gaat vaak al zeer vroeg in de ochtend langdurig van de jongen af. De jongen kunnen op een leeftijd van 8 tot 10 dagen geringd worden met ringmaat 6,5 mm. Na ca. 6 weken verlaten de jongen het nest waarna ze nog ongeveer 3 tot 4 weken door de ouders worden gevoerd. Normaal gesproken broeden roodvleugelparkieten éénmaal per jaar. Toch komt het regelmatig voor dat sommige paren met een tweede legsel beginnen.

Wist je dat.... 
Om de pop te imponeren laat de man zijn balts zien, hij laat hierbij zijn stuit en hogere rug zien, trekt zijn lichaamsbevedering strak en stapt vervolgens met enkele statige stappen naar de pop.
Roodvleugel